Land Rover viert 70ste verjaardag met restauratie

0

In 1948 maakte de wereld op onze eigen AutoRAI kennis met de Land Rover. Het is nu dus tijd voor een jubileum. Het feestje voor de 70ste verjaardag van Land Rover wordt gevierd met de restauratie van één van de drie auto’s die toen in Amsterdam stonden.

Die Land Rover leek lange tijd verloren, maar na jaren verkommeren werd hij gevonden in een tuin op steenworp afstand van de fabriek in Solihull. De auto bleek, zo wees onderzoek van Jaguar Land Rover Classic uit, tot 1968 in gebruik te zijn geweest, waarna hij 20 jaar in een weiland in Wales diende als statische krachtbron, oftewel als aggregaat. Toen de motor vastliep, werd hij verkocht aan een nieuwe eigenaar in Birmingham die als doel had de auto te restaureren, maar dat plan kwam niet van de grond. Uiteindelijk belandde de terreinwagen in iemands tuin in Solihull, toevallig vlakbij de fabriek waar hij ooit was gebouwd. In 2016 werd hij daar ontdekt.


Die Land Rover wordt nu gerestaureerd door het team achter het Land Rover Series I Reborn programma, dat het exemplaar herkende als een voorserie exemplaar. Men wist toen niet hoe snel men in actie moest komen. Het team van Jaguar Land Rover Classic controleerde vervolgens alle serienummers en probeerde de volledige historie te achterhalen.

Het project moet nog dit kalenderjaar worden afgerond. Doel is om er een zo goed als nieuwe en bovendien rijdbare Land Rover van te maken. Het exemplaar dat in 1948 op de AutoRAI te zien was, was zoals gezegd een voorserie model en wijkt daarom op flink wat punten af van de productieversie. Zo is bijvoorbeeld de carrosserie van dikker aluminium vervaardigd, is het chassis gegalvaniseerd en de laadbak demontabel. Na zijn showklus in Amsterdam werd hij omgebouwd van links gestuurd naar rechts gestuurd. Vervolgens is hij pas in 1955 voorzien van een kenteken: SNX 910.

Het team van Jaguar Land Rover Classic heeft inmiddels behoorlijk wat ervaring met het restaureren van Series 1 exemplaren. Het wordt overigens geen compleet nieuwe auto, want men wil het patina van de componenten behouden. Wel komt de originele lichtgroene carrosseriekleur die de auto had er uiteraard weer op te zitten. De vorige eigenaren worden overigens niet vergeten: zij zijn uitgenodigd door Jaguar Land Rovers Classic Works om hun verhalen met de auto te delen en om de restauratie bij te wonen.

Land Rover viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag en dat jubileumjaar gaat op bijzondere wijze van start. Het merk laat weten dat het een van de drie ‘debuutmodellen’ gaat restaureren.

Reageren is niet mogelijk.