Aston Martin V12 Vantage zwaait af als V600

0

Aston Martin heeft november vorig jaar de nieuwe Vantage gepresenteerd. In eerste instantie is hij alleen leverbaar in V8 uitvoering, waardoor de 12 cilinder uitvoering van het 12 jaar oude model nog even bestaansrecht hield. Maar binnenkort zijn ook zijn dagen geteld. Aston Martin laat de V12 Vantage in stijl afscheid nemen met de V600 uitvoering.

Zoals de naam V600 al aangeeft, levert de atmosferische motor van de V12 Vantage in deze uitzwaai-editie geen 517 pk of 573 pk (zoals in de S uitvoering), maar 600 pk. Het blok is gekoppeld aan een handgeschakelde 7-bak; voor een 12 cilinder model een regelrechte zeldzaamheid. Het geluid van de krachtbron wordt naar buiten geholpen via een uitlaatsysteem met 4 pijpen. Om het gevaarte zo goed mogelijk op de weg te houden, schroeft Aston Martin er, zowel voor als achter, ‘dual independent wishbones’ onder.

De carrosserie van de V600 is geheel van carbon vervaardigd en op een aantal belangrijke punten aangepast ten opzichte van de ‘gewone’ V12 Vantage (S). Meest in het oog springend zijn de koplampen, die iets platter zijn dan de reguliere exemplaren en daarmee lijken op de lichtunits van de nieuwe Vantage. Ook de grote grille is uniek voor de V600, net als het feit dat de bumpers volledig zijn samengesmolten met de carrosserie. Verder is de motorkap voorzien van een flinke ‘power bulge’.

Uiteraard is ook het interieur ondergedompeld in koolstofvezel, wat in combinatie met bijzonder leder, geanodiseerd aluminium en karrenvrachten fraaie, handgemaakte details voor een uniek sfeertje zorgt. ‘V600’ is overigens een historisch verantwoorde naam voor Aston Martin want in 1998 was er ook al een dergelijke uitvoering van de toenmalige V8 Vantage (op zijn beurt een doorontwikkeling van de DBS). Die beul leverde dankzij een compressor eveneens 600 pk, waarmee hij zelfs even de krachtigste auto ter wereld was.

Het zal geen verrassing zijn dat snelheid geboden is als je een V600 wilt bemachtigen, helemaal als de nieuwe Vantage niet bij jou in de smaak valt (je bent dan niet de enige: velen vinden hem te veel lijken op de aankomende Toyota Supra). De Aston Martin komt in een oplage van slechts 14 stuks beschikbaar, evenredig verdeeld over de Coupé en de Roadster. Alle exemplaren worden in het derde kwartaal bij de gelukkige klant afgeleverd.

Reageren is niet mogelijk.