Jaguar I-Pace zorgt voor Outlander taferelen

0

Jaguar heeft eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl bevestigd dat er dit jaar bijna 4.000 exemplaren van de I-Pace voor Nederland beschikbaar komen. Reden is de aanstaande verandering in de bijtellingregels voor elektrische auto’s. Vanaf 2019 komen modellen die meer dan 50.000 euro kosten niet meer in aanmerking voor een fiscaalvriendelijke behandeling. Er moet dan gewoon 22 procent betaald worden. Dus wie een ‘dure’ elektrische auto wil en nog wil kunnen profiteren van een tot 4 procent verlaagde bijtelling, moet dit jaar zijn slag slaan. Jaguar speelt daar op in door meer productieplaatsen voor de minimaal 80.330 euro kostende I-Pace voor de Nederlandse markt te reserveren.

In eerste instantie rekende de importeur op een verkoopvolume van 800 stuks voor 2018. Dat verkoopdoel werd al snel naar 2.000 bijgesteld toen de orders begin dit jaar in hoog tempo binnen stroomden. In korte tijd noteerde de importeur 1.300 koopcontracten en inmiddels staat de verkoopteller op 1.900 stuks. Gezien de huidige orderintake is het aantal productieplaatsen voor Nederland verdubbeld: Jaguar stelt in overleg met de importeur dit jaar bijna 4.000 exemplaren van de I-Pace beschikbaar.

Mocht het Jaguar lukken om dit jaar 4.000 exemplaren van de I-Pace in Nederland op kenteken te zetten, dan stevent het merk af op het allerbeste verkoopjaar ooit. De Britten wisten sowieso nooit eerder in zijn geschiedenis meer dan 4.000 auto’s in ons land te verkopen. In 2017 verkocht Jaguar van de XE, XF, XJ, F-Pace en F-Type samen 1.384 stuks. Dit jaar is niet alleen de I-Pace de gelederen komen versterken, maar ook de E-Pace. Deze compacte, conventioneel aangedreven SUV bezette in april de tweede podiumplaats bij Jaguar Nederland, achter de XE.

Door de run die op de I-Pace is ontstaat (waarvan de First Edition liefst 106.910 euro kost), is het goed mogelijk dat er in Nederland “Mitsubishi Outlander PHEV-achtige taferelen” gaan ontstaan in Nederland. De elektrische Jaguar valt niet alleen vanwege zijn lagere bijtelling in de smaak, maar ook omdat hij een zeer volwassenen actieradius heeft en zeer dynamisch rijdt. Ook het sexy design maakt de I-Pace aantrekkelijk voor leaserijders.

Om aan de grote vraag naar de I-Pace te kunnen voldoen, is de importeur van plan om bij de 20 dealers een extra afleverspecialist aan te stellen. De ervaring van de Mitsubishi Outlander PHEV leerde dat de financiële kant, de inruiltransacties, de logistiek van de benodigde laders en de papierwinkel een enorme uitdaging kan worden als je ineens 4.000 auto’s extra moet afleveren terwijl de organisatie is ingesteld op 1.185 (2016) à 1.384 registraties. De I-Pace is bovendien een compleet nieuw model dat meer uitleg behoeft en andere, nieuwe klanten de Jaguar showroom in brengt. Alleen al het opladen voor aflevering van gemiddeld 200 auto’s per dealer is al een hele klus.

De Jaguar importeur laat weten dat de eerste exemplaren van de I-Pace in juli in Nederland verwacht worden. De in de vorige alinea genoemde afleveringspecialist moet bij de 20 dealers al het werk uit handen gaan nemen. Het reguliere personeel kan zich dan blijven richten op de andere modellen van Jaguar. Want ook die moeten natuurlijk gewoon verkocht blijven worden. De productie van de I-Pace is trouwens uitbesteed aan Magna Steyr in het Oostenrijkse Graz. Dit betekent dat de schoorsteen in de eigen fabrieken moet blijven roken op basis van bestellingen van de conventioneel aangedreven modellen. En juist daarvan staat de afzet onder druk door de ingestorte vraag naar diesels, met name op de Britse thuismarkt.

Reageren is niet mogelijk.