Prijs vergelijking Volvo V90 Cross Country Ocean Race

0

In het kader van de ontknoping van de Volvo Ocean Race besteedt Autointernationaal.nl via een prijs vergelijking nog een keer aandacht aan de gelijknamige actie-uitvoering van de V90 Cross Country. Voor deze speciale, gelimiteerde editie is geen zee te hoog dankzij standaard voorzieningen als vierwielaandrijving en Hill Descent Control.

Als basis voor de V90 Cross Country Ocean Race Edition fungeert het uitrustingniveau Pro van de terreinlook stationwagon. Die is standaard voorzien van zaken als adaptieve cruisecontrole, de rij assistent Pilot Assist en LED techniek voor zowel de koplampen als de mistlampen. Daar voegt Volvo in het kader van de actieaanbieding onder meer 8-voudig elektrisch verstelbare stoelen, het Sensus navigatiesysteem, IntelliSafe Surround, luchtvering achter en parkeersensoren vóór aan toe.

Wat de Ocean Race Edition van de V90 Cross Country echt uniek maakt, zijn de matgrijze en oranje accenten op de in Crystal White gespoten carrosserie. Waar de reguliere uitvoering zich in de eerste plaats onderscheidt met decoratie in de vorm van onbespoten zwart kunststof, is dit materiaal bij de Ocean Race Edition uitgevoerd in ‘Koalin Grey’, een lichtgrijze tint. Ook exclusief voor het avontuurlijke actiemodel zijn de 20 inch lichtmetalen velgen. Oranje accenten maken het geheel af.

In het interieur trekt een bijzondere kleurstelling de aandacht. De bekleding bestaat uit leer en textiel en is naar keuze (nagenoeg) wit of zwart, waarbij knaloranje accenten ook hier voor een bijzonder contrast zorgen. Zelfs de gordels zijn in deze kleur uitgevoerd. De vloerbekleding is van Econyl vervaardigd, een stof die volgens Volvo uit gerecycled nylon bestaat van visnetten die in de zee zijn achtergelaten. Daarmee laat Volvo zich van zijn duurzame kant zien. Uniek voor de V90 Cross Country Ocean Race Edition zijn, behalve de eerdergenoemde kleurstelling en bekledingssoorten, omkeerbare stoelhoezen, verschillende typeaanduidingen plus inscripties en een waterbestendige opbergtas. Een dakkoffer in de kleur van de carrosserie is optioneel.

De V90 Cross Country Ocean Race Edition is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Er is keuze uit 2 benzinemotoren (de 250 pk sterke T5 voor 84.995 euro en de T6 met 310 pk voor 94.495 euro) en 2 diesels (de 190 pk sterke D4 voor 82.995 euro en de D5 met 235 pk voor 89.995 euro). Bij alle motoruitvoeringen is een 8-traps automaat standaard. De meerprijs ten opzichte van de reguliere V90 Cross Country in Pro tenue bedraagt afgerond 13 mille. Van de eerste 3.000 verkochte exemplaren van het actiemodel gaat 100 euro van de aanschafprijs naar het Volvo Ocean Race Science Programma dat onderzoek doet naar de plasticsoep in oceanen.

VolvoAudiLand Rover
V90 Cross CountryA6 Avant SportRange Rover Velar
D5 Pro Ocean Race50 TDI Quattro Pro SD240 R-Dynamic S
89.995 euro± 89.995 euro92.860 euro

Na goed 20 jaar heeft Volvo besloten om zich niet meer als sponsor van de Ocean Race te profileren. Ondanks dat het evenement inmiddels een begrip is geworden, menen de Zweden dat de focus van het automerk elders ligt. Op zich verandert er dus niet heel veel aan de organisatie van de zeilrace, maar gevolgen voor Volvo zijn er wel: waarschijnlijk is deze V90 Cross Country Ocean Race Edition het laatste actiemodel dat het merk uit heeft gebracht. Eerder gingen soortgelijke uitvoeringen van de XC90, XC70 en V70, en later ook de V60 en de V40 hem voor. De Ocean Race is een zeilrace die over alle oceanen gaat. De huidige editie loopt vanuit Lissabon naar Melbourne en Hong Kong tot het Braziliaanse Itajaj en dan weer naar Den Haag.

De volgende editie van de Ocean Race vindt plaats in 2020-2021. Autointernationaal.nl vindt het onbegrijpelijk dat Volvo stopt met de sponsoring van dit evenement (‘de Formule 1 van het zeilen’). Door te stellen dat de focus van het automerk elders ligt, lijken de Zweden het noorden kwijt te zijn. Zeilen wordt geassocieerd met begrippen als ‘intelligent anticiperen’, ‘milieuvriendelijkheid’, ‘doorzettingsvermogen’ en ‘sportiviteit’. Wat kan daar nou mis mee zijn? En welk ander automerk heeft het voor elkaar gekregen om zijn naam vermeld te laten worden in zo’n mondiaal evenement (specifieke competitieraces vanzelfsprekend uitgezonderd)? Topman Håkan Samuelsson heeft tot 2020 de tijd om terug te komen van deze dwaling.

Reageren is niet mogelijk.