Kia plaagt met Proceed

0

Kia zal in oktober op de autosalon van Parijs aan het publiek de derde carrosserievariant van de Ceed presenteren. De pers kan er op 13 september al mee kennismaken. Het gamma van de niet onaardige, maar ook tamelijk inwisselbaar ogende hatchback en de saaie, nogal lompe SW stationwagon wordt dan aangevuld met een koetswerkuitvoering die de modelreeks alsnog spraakmakend moet maken: de Proceed.

Zustermerk Hyundai kwam eerder al met een derde carrosserievariant van de technische evenknie van de Ceed, de i30. Dat was de Fastback: een liftback à la de Sportback modellen van Audi. Kia kiest daarentegen voor een Shooting Brake. Een soort betaalbare 5-deurs Mercedes-Benz CLA dus. Welke gewone man wil dat niet?

De nieuwe Proceed (die de oude 3-deurs versie vervangt, waarvoor onvoldoende afzetpotentieel is) combineert een sexy uiterlijk met praktische eigenschappen. Dat doet de i30 Fastback in zekere zin ook, maar een liftback is toch minder veelzijdig dan een auto die oogt als een sportieve stationwagon. De daklijn loopt immers verder door en dat betekent een groter laadvolume. Je kan in de Proceed misschien niet zoveel kwijt als in de Ceed SW, maar wat je aan liters moet missen krijg je dubbel en dwars terug in de vorm van een extra stijlvol design. De via een horizontale strip met elkaar verbonden lichtunits geven de Kia extra cachet; premiummerk Audi past dit immers toe op haar duurste modellen.

Om het sportieve karakter van de Proceed te onderstrepen, wordt deze nieuwe Kia ook direct als snelle GT leverbaar. Zo heftig als de Hyundai i30N zal hij niet zijn, maar bovengemiddeld vlot dankzij een circa 220 pk sterke 1.6 T-GDI motor wel. Voor wie ook tevreden is met een vermogenonsje minder, zal de Proceed ook leverbaar worden in 1.0 / 1.4 T-GDI uitvoering en als 1.6 CRDi. Voor volgend jaar staan er milde hybride versies op de rol met 48 Volt boordnetwerk. Kia zegt ook een stekkerhybride versie te overwegen. Reken op een instaptarief voor de 1.0 T-GDI uitvoering net onder de 29 mille.

Reageren is niet mogelijk.