Land Rover schrapt Range Rover SV Coupé

0

De gelimiteerde coupéversie van de grootste Range Rover wordt voor zijn geboorte al begraven. Het merk moet bezuinigen en richt haar beperktere financiële middelen nu op andere modellen.

Het moest de meest luxe en exclusieve Range Rover worden om zelf mee te rijden, de SV Coupé. Het model werd vorig jaar op de autosalon van Genève voorgesteld en zou in gelimiteerde productie gaan, met een oplage van 999 stuks. Die zouden allemaal handmatig worden vervaardigd in een tempo van 25 eenheden per week. Land Rover dacht met de SV Coupé rijke klanten binnenboord te houden die anders over zouden stappen naar een Bentley Bentayga of Rolls-Royce Cullinan.

Nu laat Land Rover echter weten dat het feestje niet doorgaat: de 3-deurs Range Rover SV Coupé gaat niet in productie. Het merk wil haar “financiële middelen en investeringen richten op de volgende generatie producten”, waaronder de nieuwe Defender. Anders gezegd: de tering moet naar de nering (tegenvallende verkopen) gezet worden en dan is er geen geld voor zulke ‘hobby projecten’. Het blijft daarom bij 3 preproductie exemplaren.

De Range Rover SV Coupé is niet het enige slachtoffer van de 2,8 miljard euro grote besparingsronde bij Jaguar Land Rover. Er verdwijnen 4.500 banen, vooral in het Verenigd Koninkrijk, terwijl ook de productie in de fabrieken wordt aangepast. De reden is vooral de Brexit en de verminderde vraag naar dieselauto’s. Land Rover had en heeft een zeer groot verkoopaandeel in dit segment en vangt als hoge boom dus veel wind.

De Britten hebben veel geld in de ontwikkeling van hun Ingenium motoren gestoken, maar de dieselversies zullen nu nog maar weinig opbrengen. Ondanks het schrappen van de Range Rover SV Coupé laat Land Rover weten dat er wel nog verschillende SVO (Special Vehicle Operations) modellen in ontwikkeling zijn. De Britten blijven bijzondere creaties maken. Binnenkort zal Land Rover een nieuw model presenteren.

De woordvoerder van het bedrijf wil overigens niet vertellen hoeveel van de 999 exemplaren daadwerkelijk al verkocht waren. Dat is een veeg teken. Blijkbaar had Land Rover moeite met het vinden van kopers voor de Range Rover SV Coupé. Enkele kopers van de in Nederland circa 370.000 euro kostende mastodont trokken zich op het laatste moment terug. Vorige week toonde Land Rover de Range Rover SV Coupé nog op de autosalon van Brussel.

Reageren is niet mogelijk.