Kia plaagt met de XCeed

0

Kia breidt in de tweede helft van het jaar het Ceed gamma uit met een extra carrosserieversie: een cross-over die mogelijk XCeed gaat heten en die in juni in eigen land voor het eerst aan het publiek zal worden getoond.

Met de cross-over komt het aantal koetswerkuitvoeringen van de Ceed op vier: de Kia is reeds leverbaar als Hatchback, Sportswagon en als Shooting Brake (ProCeed). Met het nieuwe familielid wil het Zuid Koreaanse automerk beter inspelen op de gestaag verder stijgende vraag naar SUV modellen. De cross-over komt tussen de Stonic en de Sportage in het gamma. De productie zal plaatsvinden in Slowakije, waar Kia ook de andere carrosserievarianten van de Ceed modelreeks het levenslicht laat zien.

De XCeed gaat concurreren met de Ford Focus Active, maar anders dan deze rivaal wordt de Kia geen opgehoogd 5-deurs model met terrein look elementen: hij krijgt een uniek koetswerk dat hoger en langer is. Op het plaatwerk van de voorportieren na is elk carrosseriepaneel anders. De koper kan daarnaast rekenen op grotere wielen, specifieke bumpers en bodem beschermplaten. Ook het dashboard verschilt van de gewone Ceed: XCeed krijgt een aangepast ontwerp met een 10,25 inch groot aanraakscherm dat optioneel voor de andere carrosserievarianten van de modelreeks beschikbaar komt.

Om de XCeed helemaal trendy te maken, zal hij geleverd gaan worden in stekkerhybride uitvoering. Hiervoor zal de 141 pk sterke aandrijflijn van de Niro PHEV worden gebruikt. Kia zal ook de Ceed Sportswagon gaan leveren in stekkerhybride uitvoering. Voor diegenen die geen behoefte hebben aan een assisterende elektromotor, zijn er de motorversies 1.0 T-GDI (120 pk), 1.4 T-GDI (140 pk) en 1.6 CRDi (115 pk). Voor dit trio geldt dat een handgeschakelde 6-bak standaard is. De 1.4 T-GDI en de 16 CRDi zijn er ook met een 7-traps automaat met dubbele koppeling. Vierwielaandrijving behoort niet tot de mogelijkheden.

De XCeed wordt leverbaar in meerdere uitrustingniveaus, te beginnen bij de DynamicLine. De topversie beschikt over zaken als een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, geventileerde zetels en verkeersbordenherkenning. Reken op een instapprijs van 27.495 euro. Ter vergelijking: Ford vraagt voor de Focus Active in 125 pk sterke Business uitvoering 27.950 euro. En dan krijg je geen 7 jaar garantie. Kia denkt dan de XCeed op termijn 50 procent van de verkopen van de modelreeks voor zijn rekening kan nemen.

Reageren is niet mogelijk.