Lexus wint betrouwbaarheidsonderzoek

0

Het Amerikaanse onderzoeksbureau JD Power noemt Lexus de fabrikant van de meest betrouwbare auto’s en de Porsche 911 als het meest betrouwbare model.

Deze uitkomst is gebaseerd op een enquête waarmee 32.952 Amerikaanse autobezitters ondervraagd werden over de betrouwbaarheid van hun heilige koe. Het onderzoek van JD Power is een begrip in de Verenigde Staten, waar betrouwbaarheid een grotere factor is bij de aanschaf van een auto dan in Europa. Het bureau richtte zich bij de 2019 editie van de enquête op auto’s van modeljaar 2016. Daarmee wordt een goed beeld gecreëerd van modellen die enerzijds actueel zijn, maar anderzijds ook levenservaring hebben. Dit jaar presenteert JD Power zijn onderzoeksresultaten voor 3 jaar oude auto’s voor het 30ste jaar op rij. De enquête antwoorden worden steevast in een zogeheten ‘PP100’ score gegoten (het aantal Problemen Per 100 voertuigen gedurende een jaar).

Uit het onderzoek blijkt dat Lexus zich met een PP100 index van 106 de fabrikant van de meest betrouwbare auto’s op de Amerikaanse markt mag noemen. De andere podiumplaatsen zijn voor Toyota en Porsche (dat met de 911 de titel van meest betrouwbare model binnenhaalt). Beiden scoorden een PP100 van 108. Vervolgens komen wij in de lijst de bij ons niet verkrijgbare merken Chevrolet en Buick tegen, die net voor Mini, BMW en Audi eindigden. De top10 wordt gecomplementeerd door de Zuid Koreaanse merken Hyundai en Kia.

Infiniti en Subaru scoorden allebei ook beter dan het marktgemiddelde van 136 problemen per 100 auto’s (evenals Mercedes-Benz en Volkswagen), maar Nissan, Honda en Mitsubishi deden het allemaal slechter. Mazda is de fabrikant van de minst betrouwbare Japanse auto’s. Bij dit merk werden 159 problemen per 100 voertuigen gemeld. Zit er dan toch een addertje onder het gras bij de veel geprezen SkyActiv techniek? Overigens valt ook de score van Honda tegen. Dit merk kon qua betrouwbaarheid decennialang in één adem worden genoemd met Toyota.

Minder goed kwamen Volvo, Land Rover en Fiat uit de bus, die helemaal onderaan bengelen. De Italianen maken volgens JD Power de minst betrouwbare auto’s. De rode lantaarn is dus voor Fiat, dat bij dit soort onderzoeken wel vaker helemaal onderaan eindigt en als gevolg daarvan met een imagoprobleem kampt. Al decennia lang overigens. De PP100 index kwam dit jaar uit op een beschamende 249. Toch is de uitslag voor Land Rover en Volvo een grotere klap in het gezicht. Dit zijn immers automerken die zich beroepen op een premium status en kunnen, in tegenstelling tot Fiat, niet een lage prijsstelling aanvoeren als excuus.

Chrysler wist haar positie in het onderzoek van JD Power ten opzichte van eerdere metingen het meest te verbeteren. Dat is op zich niet zo moeilijk, want dit merk heeft haar gamma teruggesnoeid tot 2 modellen: de 300 en de Pacifica. Bij deze auto’s doen zich overigens meer problemen voor dan gemiddeld: de PP100 score bedraagt 146, terwijl het gemiddelde 136 is. De Duitse automerken Porsche, Audi, BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen scoorden allemaal beter dan een jaar eerder.

Het is zelfs de eerste keer in het 30-jarige bestaan van het onderzoek dat de auto’s van de Duitse merken een bovengemiddelde betrouwbaarheid konden laten zien. Gemiddeld steeg die van alle auto’s met 4 procent. Anders gezegd: de PP100 score daalde over de hele linie met 6 punten. “Personenwagens worden steeds betrouwbaarder, maar ik wil niet beweren dat zij foutloos zijn”, aldus Dave Sargent, vice-president Global Automotive bij J.D. Power. “Auto’s zijn betrouwbaarder dan ooit, maar fabrikanten worstelen nog met zaken als stemherkenning, shift-by-wire automatische transmissies en accuproblemen” (kortom elektronica, red.)

J.D. Power constateerde 177 verschillende problemen. Daarnaast werden er 8 segment winnaars bekend gemaakt. Daarbij gaat de bokaal op modelniveau zoals gezegd naar de Porsche 911. Lexus mag zich segmentwinnaar noemen met de ES en GX. Toyota haalde deze prijzen binnen met de Camry en de Tundra. General Motors won met de Buick modellen LaCrosse en Verano, en met de Chevrolet modellen Equinox, Silverado HD en Sonic (bij ons ooit verkocht als Aveo).

Reageren is niet mogelijk.