Volvo zet vermoeide, dronken en/of stoned bestuurder aan de kant

0

Volvo heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van veiligheid. Het Zweedse automerk denkt op dit gebied een soort Messias te zijn, want in 2020 mogen er geen inzittenden van een nieuwe auto van dit merk meer overlijden tijdens een ongeval.

Volvo vindt het nodig om bij het realiseren van deze doelstelling de bestuurder tegen zichzelf te beschermen, want onlangs werd aangekondigd dat het merk de maximumsnelheid van al haar auto’s gaan begrenzen op 180 km/u. De één vindt dat een kwestie van gezond verstand (waarom zou je harder willen rijden? en waar kan dat überhaupt nog), de ander spreekt van betutteling.

In de laatste categorie valt een nieuw systeem van Volvo dat auto’s van haar merk tot stilstand kan brengen indien de bestuurder zichtbaar vermoeidheid is, of onvoldoende geconcentreerd is op het rijden als gevolg van alcohol of drugsgebruik. De introductie van deze nieuwe technologie is mede ingegeven door cijfers van het Amerikaanse ministerie van Verkeer. Daaruit blijkt dat in 2017 bij bijna 30 procent van alle dodelijke auto-ongelukken een bestuurder betrokken was die onder invloed was van drank of drugs.

Ook in dit opzicht moet de bestuurder volgens Volvo dus tegen zichzelf beschermd gaan worden. De autofabrikant doet dit door camera’s en sensors in haar modellen te installeren die het gedrag van de bestuurder monitoren. Indien de bestuurder onder invloed is of op een andere manier is afgeleid, kunnen de veiligheidssystemen ingrijpen. In eerste instantie worden er waarschuwingssignalen gegeven, maar als de bestuurder daarop niet adequaat reageert, zal de snelheid van de auto verlaagd worden en wordt er een hulpverzoek aan ‘Volvo on Call’ gedaan. Uiteindelijk zal de techniek de auto tot stilstand brengen en langs de kant van de weg parkeren. Voorbeelden van gevaarlijk gedrag zijn volgens Volvo gedurende langere tijd een compleet gebrek aan stuurinput en bestuurders die hun ogen dicht hebben, extreem slingeren of bijzonder trage reacties vertonen.

De installatie van de camera’s is gepland voor de volgende generatie Volvo modellen die op een doorontwikkeling van het SPA platform gebaseerd zullen worden. De eerste daarvan is de nieuwe editie van de XC90 die begin 2021 op de markt komt (en dan ook leverbaar wordt in een volledig elektrische uitvoering). Informatie over het aantal camera’s en de plaats waar ze in het interieur gemonteerd worden, maakt Volvo later bekend.

Volvo presenteerde onlangs ook de Care Key, waarmee eigenaren van een auto van dit merk de topsnelheid van hun auto kunnen beperken indien zij hun voertuig uitlenen, bijvoorbeeld aan je zoon of dochter. Vanaf modeljaar 2021 (dus exemplaren die in de tweede helft van 2020 te koop zijn) is de ‘betuttelende sleutel’ standaard op alle nieuwe modellen van het merk.

Reageren is niet mogelijk.