Honda E gratis met dure camera optie

0

De Honda E werd tijdens de IAA van Frankfurt in september 2017 in conceptstudie vorm getoond met op stokjes geplaatste camera’s die dienstdoen als zijspiegels (toen heette het elektrische model nog Urban EV Concept). Het Japanse merk meldt nu dat die digitale exemplaren standaard zullen zijn.

Dat de spiegels met een hoog gadgetgehalte standaard zullen zijn op de Honda E is opmerkelijk te noemen omdat Audi dergelijke digitale achteruitkijkers enkel tegen een forse meerprijs (namelijk 1.857 euro) aanbiedt op de e-Tron. De geste zal het Japanse automerk helpen om nog meer harten te stelen van automobilisten die overwegen om over te stappen op een elektrische compacte hatchback.

Honda noemt de digitale spiegels Side Camera Mirror System. Het beeld wordt geprojecteerd op een 2-tal 6 inch grote displays aan de uiteinden van het dashboard (bij de Audi e-Tron zitten de beeldschermen in de portieren). De camera’s zelf maken de auto volgens Honda niet breder. Het breedste punt van de E zijn de wielkasten. De camera’s bieden 2 kijkmogelijkheden en daarnaast is de helderheid van de displays in te stellen.

De elektronische buitenspiegels hebben een aantal praktische voordelen. Doordat ze kleiner zijn, vangen ze bijvoorbeeld minder wind. Dat heeft een gunstige uitwerking op de luchtweerstand en dus ook op zowel de actieradius als het windgeruis. Een tweede voordeel van de geringe afmetingen van de camera’s is dat ze het ontwerp van de Honda E lekker clean houden. Net als de weggewerkte portiergrepen trouwens, zoals wij die reeds kennen van Tesla, de DS 3 Crossback en de nieuwe Porsche 911.

Verder claimt Honda dat de virtuele spiegels een grotere kijkhoek bieden dan traditionele exemplaren. Dat komt mede doordat men de camera’s zoals gezegd voor 2 verschillende kijkhoeken kan instellen: normaal en groothoek. In de eerste stand wordt de blinde hoek met 10 procent verkleind, in de groot hoek ‘modus’ is dat zelfs 50 procent. Honda heeft getest dat andere weggebruikers beter zichtbaar zijn in de digitale spiegels. Dus ook de veiligheid is ermee gediend.

De Honda E beschikt over een actieradius van “meer dan 200 kilometer” en komt in 2020 op de markt. Liefhebbers in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Noorwegen landen mogen zich al intekenen voor de nieuwe elektrische Japanner, maar Nederlanders nog niet. Dat heeft te maken met het verwachte afzetpotentieel. Overigens kunnen de digitale achteruitkijkers op de Audi e-Tron alleen besteld worden in combinatie met een aantal andere opties, waardoor de zoheten Virtual Mirrors in werkelijkheid een kleine 10 mille kosten.

Reageren is niet mogelijk.