Nieuwe Kia XCeed is er klaar voor

0

Kia onthult in juni de nieuwe XCeed, maar de compacte cross-over rijdt reeds zonder camouflage rond.

De XCeed wordt het volgende grote ding voor Kia, die al een kleine cross-over met de naam Stonic heeft en een volwaardige, populaire SUV voor het C segment, de Sportage. De op de Ceed te baseren nieuweling gaat het gat vullen tussen beide modellen. Kia heeft voor de vormgeving van de achtersteven van de XCeed goed gekeken naar de Mercedes GLA. Dat is niet zo verwonderlijk, want Kia’s ontwerpers in Europa doen al geruime tijd inspiratie op bij Duitse modellen. Zo stond voor de ProCeed duidelijk de Mercedes CLA model.

Kia denkt dat de XCeed in de toekomst de helft van de totale Ceed verkopen voor zijn rekening zal nemen. Dat is vermoedelijk geen grootspraak, want het nieuwe model kan zowel concurreren met de Ford Focus Active als met cross-over zoals de Nissan Qashqai of de Peugeot 3008 die een lagere instapprijs hebben dan de Sportage.

De aanwezigheid van een stekker hybride versie met de techniek van de Niro PHEV in het gamma zal de verkopen ook geen kwaad doen. Voor de rest wordt de XCeed leverbaar in 1.0 en 1.4 T-GDI turbobenzine uitvoering en als 1.6 CRDi diesel. Of de laatste motor naar Nederland is twijfelachtig omdat er volgens Kia amper vraag naar is. Qua transmissie zal er gekozen kunnen worden uit een handgeschakelde 6-bak en een DCT automaat met dubbele koppeling en 7 versnellingen.

Kia levert de Ceed momenteel als 5-deurs hatchback, als Sportswagon. Sinds kort is hij er ook als Proceed. De XCeed oogt als een hoge hatchback, maar is meer dan dat: hij heeft een grotere bodemvrijheid, zwarte kunststof wielkastranden en stoere bumpers. Al het plaatwerk is nieuw. Het publieksdebuut vindt plaats tijdens de IAA van Frankfurt in september. Reken op een instapprijs van 27.495 euro. Ter vergelijking: Ford vraagt voor de Focus Active in 125 pk sterke Business uitvoering 27.950 euro. En dan krijg je geen 7 jaar garantie.

De verkoopprimeur is evenwel voor Zuid Korea. De Nederlandse importeur verwacht de XCeed eind dit jaar in de showroom te kunnen verwelkomen. In dit lid van de Ceed familie debuteert een groter scherm voor het infomediasysteem. Dit optionele touch screen zal overigens in een later stadium ook voor de 3 bestaande carrosserievarianten van de modelreeks beschikbaar komen.

Er zullen de komende maanden door Kia nog meer nieuwe modellen worden geïntroduceerd. Deze zomer debuteert de volgende generatie Optima. In januari volgt een nagelnieuwe sedan die op waterstof rijdt. Het broertje van de Hyundai Nexo, maar dan met een klassiek koetswerk. In de zomer van 2020 wordt de Sorento in het nieuw gestoken. In het najaar zal Kia een volledig elektrische sedan (met batterij) presenteren. Die zal worden afgeleid van de Imagine conceptstudie en gaat concurreren met de Tesla Model 3.

Reageren is niet mogelijk.