Kia: na de XCeed komt wellicht de XRio

0

Kia zal op de IAA autoshow van Frankfurt in september de XCeed aan het publiek presenteren. Het model is veel meer dan een terreinlook versie van de Ceed (en dus geen directe concurrent voor de Ford Focus Active), maar een zelfstandig model dat door het Zuid Koreaanse merk wordt omschreven als een ‘SUV met lage zitpositie’.

Hoewel die omschrijving iets tegenstrijdigs heeft, zijn de verwachtingen bij Kia over de XCeed hooggespannen. Men sluit op het Europese hoofdkantoor niet uit dat de nieuweling beter gaat verkopen dan de huidige topper, de Sportage. Die ging vorig jaar 125.000 keer over de toonbank en zal naar verwachting dit jaar 110.000 klanten trekken en mogelijk minder dan 100.000 kopers in 2020. Kia omschrijft de Sportage als een ‘SUV met hoge zitpositie’. Ook de Niro valt in die categorie.

De XCeed gaat begin volgend jaar in de verkoop. Kia denkt dan 80.000 stuks te kunnen slijten. In 2021 moet de afzet boven de 100.000 exemplaren uitkomen. Dergelijke verkoop aantallen smaken natuurlijk naar meer. Dus Kia broedt nu op een tweede ‘SUV met lage zitpositie’. Die zal worden gebaseerd op de nieuwe Rio. Eigenlijk heeft Kia in de vorm van de Stonic al een ‘SUV met lage zitpositie’ in haar gamma, maar die zal bij de volgende generatie (komt in 2023/2024) transformeren tot een ‘SUV met hoge zitpositie’. Een verstandige keuze, want in zijn huidige vorm is het model geen echte concurrent voor bijvoorbeeld de Seat Arona en Volkswagen T-Cross.

Een computertekening van de XRio zie je hier. Autointernationaal.nl verwacht voor de 100 pk sterke 1.0 T-GDI uitvoering een instapprijs van 22.995 euro. Daarmee wordt hij duurder dan de huidige Stonic, maar dat probleem wordt opgelost door de volgende generatie (eind 2020 / begin 2021 krijgt het huidige model eerst nog een facelift). De prijzen van de Sportage beginnen pas bij 33.395 euro, dus er is genoeg ruimte om de nieuwe Stonic hoger in de markt te zetten, bijvoorbeeld met een instaptarief van 25.995 euro.

Reageren is niet mogelijk.