Jaguar Land Rover wil verkeersinformatie in 3D op de weg projecteren

0

Jaguar Land Rover is een head-up display aan het ontwikkelen die navigatie-instructies en waarschuwingen op de voorruit projecteert alsof ze rechtstreeks op de weg verschijnen. Passagiers zullen de technologie ook kunnen gebruiken om 3D-films te streamen, zo kondigt het Britse merkenduo aan.

Een driedimensionale pijl die op de weg verschijnt wanneer je de rijstrook moet verlaten of wanneer er een obstakel gedetecteerd wordt? Volgens Jaguar Land Rover is dat de toekomst. Ingenieurs van het bedrijf werken aan een head-up display over de volledige voorruit waarmee op basis van augmented reality en 3D-technologie een gevoel van diepte gesimuleerd wordt. Daardoor zou het lijken alsof rij instructies rechtstreeks op de weg geprojecteerd worden. Dat moet de zichtbaarheid in slechte weersomstandigheden verbeteren en bestuurders op een meer natuurlijke manier laten reageren op de aanwijzingen.

Mogelijk kan de bestuurder hierdoor ook sneller reageren op gevaren onderweg. Jaguar Land Rover verwijst naar een Duits onderzoek waarvan de uitkomsten suggereren dat “de ‘pop-out’ instructies van stereoscopische 3D weergaves in de auto de reactietijden kunnen verkorten en het makkelijker kunnen maken om diepte in te schatten tijdens het rijden”. Samen met het Centre for Advanced Photonics and Electronics (CAPE) van de Universiteit van Cambridge gaat het bedrijf nu een 3D head-up display ontwikkelen en de voor & nadelen ervan verder onderzoeken.

Jaguar Land Rover kan of wil nog niet vertellen wanneer de eerste personenwagen met deze technologie op de markt zal komen. Het onderzoek vindt plaats in het kader van een bredere Smart Cabin visie van het bedrijf om “technologieën toe te passen die een op de persoonlijke voorkeuren afgestemde ruimte creëren in de auto en die zorgen voor meer veiligheid, entertainment en gebruiksgemak”.

In die visie passen ook autodelen en de zelfrijdende auto. In een volledig zelfrijdende toekomst worden route instructies en waarschuwing bij dreigend gevaar voor de bestuurder echter overbodig. Volgens Jaguar kunnen de 3D displays op dat moment dienst doen om video’s te streamen. Daarvoor hoef je overigens geen 3D brilletje op te zetten. “Technologie om hoofd en oog bewegingen te volgen, kan ervoor zorgen dat gebruikers 3D beelden kunnen zien zonder dat daarvoor afzonderlijke schermen of een speciale 3D bril zoals in de cinema nodig zijn”, aldus Jaguar Land Rover. “De 3D displays kunnen gebruikers een persoonlijke ervaring bieden en het voor autodelers mogelijk maken om onafhankelijk van elkaar hun eigen infomedia te kiezen”.

Reageren is niet mogelijk.