Kia introduceert 2 stekker hybride modellen

0

Kia onthult efficiënte stekker hybride varianten van de XCeed en Ceed Sportswagon. Beiden hebben een relatief lage emissie. Hun stekker hybride aandrijflijn omvat een batterij van 8,9 kWh, een elektromotor van 60 pk en een atmosferische 1,6 liter benzine 4 cilinder. De verkoopstart is gepland voor begin 2020.

De komst van de nieuwe generatie Ceed leidde in de eerste helft van 2019 tot een verkoopgroei van 40,1 procent in vergelijking met vorig jaar. Met de nieuwe stekker hybride varianten denkt Kia nog meer orders te kunnen scoren. In de eerste helft van 2019 was 1 op de 7 verkochte auto’s van het merk in Europa geëlektrificeerd. Die trend dient zich door te zetten om aan de toekomstige emissie-eisen te kunnen voldoen. Inmiddels beschikt Kia over een breed gamma aan hybride en volledig elektrische auto’s. De Kia XCeed en Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid worden gebouwd in de Kia fabriek in Žilina, Slowakije. Het zijn de eerste stekkermodellen die het merk in Europa bouwt. Ook op deze nieuwe uitvoeringen geeft Kia 7 jaar of 150.000 kilometer garantie (en omvat ook de batterij en de elektromotor). Kia spreekt van een volledig elektrische actieradius van maximaal 60 kilometer. Daarmee zijn volgens Kia het gros van de woon/werk verkeer ritten mogelijk. Het systeem vermogen bedraagt 141 pk en aan koppel is er maximaal 265 Nm beschikbaar. Daarmee kan de Ceed Sportswagon in 10,8 seconden naar 100 km/u accelereren en de XCeed in 11,0 tellen. De aandrijflijn omvat ook een 6-traps automatische transmissie met dubbele koppeling waarmee de bestuurder ook zelf kan schakelen. Zoals gebruikelijk bij (deels) elektrische auto’s is er sprake van regeneratief remmen. Daarmee benutten de Kia modellen kinetische energie en laden zij de batterij op. Dit gebeurt ook bij het uitrollen. De CO2 emissiecijfers van de nieuwe stekker hybride varianten worden voor de verkoopstart bekendgemaakt. Beide modellen zijn voorzien van het nieuwe Virtual Engine Sound systeem van Kia: een akoestisch waarschuwing systeem dat wordt geactiveerd bij lage snelheden of achteruitrijden in de elektrische modus. Het genereert maximaal 59 dBA om voetgangers te informeren over de naderende auto.

Beiden modellen hebben een nieuwe, gesloten Tiger Nose grille voor aërodynamische efficiëntie. De laadaansluiting is geïntegreerd in het linker voorspatbord. Standaard zijn 16 inch lichtmetalen velgen, met voor elk model een uniek nieuw wieldesign. Optioneel zijn 17 inch (Ceed Sportswagon) en 18 inch velgen (XCeed) verkrijgbaar. De Ceed Sportswagon is uitgerust met de bumpers van de GT-Line uitvoering. Die zorgen voor een betere luchtstroming en een sportiever uiterlijk.

Beide auto’s zijn voorzien van een laadindicator: een visuele ondersteuning die laat zien of de auto aan het opladen is of al volledig is opgeladen. Doordat deze indicator bovenop het dashboard is geplaatst, kan de bestuurder de laadstatus van buiten de auto in één oogopslag controleren. Optioneel is er een infomedia en navigatiesysteem met 10,25 inch touch screen en UVO Connect telematica. De nieuwe stekker hybridr varianten beschikken over een functie waarmee berijders beschikbare laadpunten in hun omgeving of op weg naar hun bestemming kunnen vinden. De displays kunnen ook relevante informatie over de aandrijving weergeven, zoals de resterende batterijcapaciteit en het energieverbruik. Verder kunnen berijders met het touch screen systeem instellen wanneer de auto moet opladen als hij thuis is aangesloten, zodat zij kunnen profiteren van variabele stroomtarieven. Standaard beschikken deze modellen over Apple CarPlay en Android Auto voorbereiding. Het 10,25 inch touch screen navigatiesysteem heeft een Bluetooth verbinding waarmee inzittenden 2 mobiele apparaten tegelijk kunnen verbinden.

Het instrumentenpaneel biedt ook een weergave functie van de stekker hybride aandrijving en toont het resterende batterijpercentage, de verwachte actieradius bij volledig elektrisch rijden en de energiestroom tussen de batterij, de benzinemotor en de elektromotor. Optioneel verkrijgbaar is het nieuwe volledig digitale 12,3 inch interactief digitaal instrumentencluster. De ‘Driver Only’ functie van het verwarming, ventilatie en airconditioning systeem wordt ingeschakeld met een nieuwe knop op het dashboard en deactiveert direct alle luchtstromen in de cabine, behalve die bij de bestuurder. Hiermee vraagt het systeem minder energie van de batterij, terwijl de temperatuur op de bestuurderspositie op de gewenste temperatuur blijft. Het ‘Driver Only’ systeem sluit niet alleen de luchtroosters maar zet ook zo nodig ventilatoren uit, waardoor de energie bij de bron wordt bespaard.

De batterij van 8,9 kWh is geplaatst naast de 37 liter brandstoftank onder de achterbank. Dus niet zoals bij veel andere stekker hybride auto’s onder de vloer van de bagageruimte, waar de batterij waardevolle laadruimte inneemt. Als Plug-in Hybrid biedt de Ceed Sportswagon 437 liter bagageruimte en maximaal 1.506 liter met de in 40:20:40 deelbare achterbank neergeklapt. De bagageruimte van de XCeed Plug-in Hybrid is 291 liter, uit te breiden tot 1.243 liter met de achterbank neergeklapt. Er is een speciale ruimte onder de bodem van de kofferbak om de laadkabel in op te bergen.

Reageren is niet mogelijk.