Consument verliest, milieuwinst discutabel: E10 leidt tot hoger benzineverbruik

0

Nederlandse tankstations verwisselen vanaf 1 oktober een deel van de pompen met Euro95 benzine voor pompen met E10 brandstof. De ANWB waarschuwt dat 10 procent van de benzineauto‘s hier niet tegen kan.

Grotere tankstations zijn verplicht om vanaf 1 oktober bij minimaal de helft van de vulpistolen E10 aan te bieden. Deze brandstof is beter voor het milieu dan Euro95 omdat 10 procent van het mengsel bestaat uit bio-ethanol. Er is echter ook een nadeel. Bio-ethanol is alcohol en een stuk agressiever dan benzine. Een tiende van de benzineauto’s kan hier niet tegen. Metaal, kunststof en motoronderdelen kunnen worden aangetast.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een informatiecampagne begonnen. Op de website www.e10check.nl kunnen autobezitters nagaan welke automerken niet tegen de brandstof kunnen. Het gaat vooral om wat oudere auto’s, zoals sommige Volkswagen Golf modellen die zijn gemaakt tussen 2000 en 2005 en sommige Seat types uit diezelfde periode. Ook diverse modellen van dure merken als Bugatti en Aston Martin kunnen niet tegen E10.

Een ander probleem met E10 is dat het (benzine)verbruik van auto’s hierdoor toeneemt. Dat blijkt uit praktijktests in Duitsland, waar het nieuwe brandstoftype al langer te koop is. Het meerverbruik varieert tussen de 3 en 10 procent. Een geteste Volkswagen Golf jaagt er vooral meer E10 benzine doorheen als er stevig doorgereden wordt. Maar ook in de stad is er sprake van een significant meerverbruik (5 procent).

Oorzaak van de stijging is dat E10 minder goede verbrandingseigenschappen heeft dan klassieke Euro 95 benzine. Uiteraard betekent dit ook dat de auto door het nieuwe brandstof type minder goed gaat presteren. De bestuurder moet dus meer gas geven om hetzelfde tempo aan te kunnen houden en indien het voertuig geen automatische transmissie heeft ook vaker schakelen. Men kan zich dus afvragen wat nou eigenlijk de milieuwinst is. De autoconsument is in ieder geval de grote verliezer.

Reageren is niet mogelijk.