Snapp Car krijgt tankstation keten als aandeelhouder

0

Het Nederlandse Autodeel Platform SnappCar krijgt steun van Q8, het staatsoliebedrijf van Koeweit. Dat olieconcern heeft via zijn Nederlandse keten van tankstations Tango meegedaan aan een nieuwe investeringsronde in het bedrijf. Die leverde in totaal 8 miljoen euro op.

SnappCar, dat particulieren de mogelijkheid geeft hun auto te verhuren, heeft de investering nodig voor zijn ambitieuze groeiplannen. Het bedrijf wil voor deze zomer 1 miljoen gebruikers voor haar platform, tegenover de 700.000 mensen in Europa die de dienst nu gebruiken. Naast Nederland richt SnappCar de pijlen ook op Zweden, Denemarken en Duitsland.

Tango, dochter van Q8, wil de activiteiten uitbreiden. De tankstation keten wil ook autodelen, leasen, parkeren en openbaar vervoer aan gaan bieden. SnappCar was volgens Bert Gillis, directeur voor tankstations van Q8 in de Benelux, de beste samenwerkingspartij om daar munt uit te slaan. Tango gaat Snappcar actief aanbieden bij zijn klanten. Het bedrijf hoopt veel klanten te verleiden te gaan autodelen of leasen bij Snappcar.

Snappcar aan de andere kant kan naar eigen zeggen met Tango aan boord investeren in ‘groei en gemak’. Daardoor hoeven klanten bijvoorbeeld niet meer zelf bij te tanken aan het einde van een rit en ook de sleuteloverdracht kan overgeslagen worden. “Wij willen ons richten op nieuwe diensten”, legt Bert Gillis (op de foto links), winkeldirecteur Benelux Tango en Q8 uit: “Wij willen een mobiliteitsspeler worden met als aanbod een mix van autodelen, leasing, parkeren, openbaar vervoer en andere deelconcepten. Door het delen van de auto kunnen klanten maandelijks extra inkomsten ontvangen”.

Hoeveel geld het Q8 onderdeel exact in SnappCar steekt in ruil voor welk belang is niet bekendgemaakt. Aan de nieuwe investeringsronde namen naast Tango ook Autobinck en de Deense investeerder in startende ondernemingen Founders deel. Snappcar, opgericht in 2011, heeft momenteel 700.000 gebruikers in Nederland, Zweden, Denemarken en Duitsland. In deze 4 landen zijn in totaal 80 duizend auto’s op het platform aangesloten.

Snappcar sloot onder leiding van oprichter Victor van Tol (rechts op de foto) eerder dit jaar een overeenkomst met ALD Automotive, Justlease en Directlease om berijders in ruil voor korting hun auto’s te laten delen. Dit deed het eerder al met Business Lease, dat deels eigendom is van aandeelhouder Autobinck. Tango wil via de investering een graantje meepikken van de markt voor autodelen. Die zit volgens de eigenaar van bijna 200 tankstations in de lift nu consumenten minder belang hechten aan autobezit. SnappCar was volgens Gillis de beste samenwerkingspartij om daar munt uit te slaan. Eerder nam de Franse autoverhuurder Europcar een belang van 20 procent in het autodeel bedrijf.

Reageren is niet mogelijk.