Porsche laat in Zuffenhausen historie de toekomst ontmoeten

0

Porsche heeft in Stuttgart-Zuffenhausen onder het toeziend oog van 320 gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de media een compleet nieuwe productielijn voor de Taycan geopend. De bouw van de 100 procent elektrische sportsedan geschiedt hier geheel in de geest van het nieuwe model: CO2 neutraal. Op de productielijn, die in het hart van het bestaande fabriekscomplex is gerealiseerd, ontmoet historie de toekomst.

Met de eerste volledig elektrische sportwagen van het merk begint Porsche aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het merk en van de op maat gemaakte fabriek. “De 100 procent emissievrije Taycan is ons nieuwe icoon”, zegt Oliver Blume, de CEO van Porsche (foto). “Hij is anders dan de andere modellen van ons merk, maar nog steeds een typische Porsche: innovatief, sportief en emotioneel”.

Er zijn minder dan 48 maanden verstreken sinds de presentatie van de conceptstudie Mission E op de IAA van Frankfurt in 2015, tot de start van de productie van de eerste klantenversies van de Taycan. De nieuwe productielijn stelt bijdetijdse normen op het gebied van energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. “Wij onderschrijven de klimaatdoelstellingen die in december 2015 in Parijs zijn ondertekend en vinden dat wij een duidelijke verantwoordelijkheid hebben om milieuschadelijke emissies te verminderen. Onze duurzaamheidsstrategie gaat echter veel verder dan het verminderen van de CO2 alleen”, aldus Albrecht Reimold, lid van de Raad van Bestuur voor productie en logistiek van Porsche. “Wij willen dat onze fabrieken auto’s produceren zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het milieu” (onderste foto).

De Taycan luidt zoals gezegd een nieuw tijdperk in de autoproductie in. Porsche gebruikt geautomatiseerde, geleide voertuigsystemen in plaats van traditionele transportbanden om componenten en voertuigen van station naar station te verplaatsen. De komst van de Taycan levert de fabriek in Zuffenhausen 1.500 nieuwe banen op. Bij de bouw van de nieuwe productielijn en de voorbereiding op de fabricage heeft Porsche naar eigen zeggen een ongekend trainingsprogramma geïmplementeerd om alle werknemers vertrouwd te maken met de unieke kenmerken van elektromobiliteit.

Porsche wil tegen 2022 meer dan 6 miljard euro in elektromobiliteit hebben geïnvesteerd. De sportwagen specialist heeft alleen al in de nieuwe productielijn in totaal 700 miljoen euro geïnvesteerd. Als de nieuwe carrosserie straat daar nog bij wordt gerekend, lopen de investeringen op tot 1 miljard euro. Deze carrosserie straat gaat Porsche ook gebruiken voor de huidige generatie van de 911. De nieuwe productielijn vormt een aanvulling op de fabricage infrastructuur van deze 2-deurs sportwagen. Op de historische plek waar het in 1948 allemaal begon, lopen nu dagelijks 250 exemplaren van de 911 en 718 serie van de band, aangevuld met de Taycan die de weg opent naar een nieuw hoofdstuk uit de merkgeschiedenis.

Reageren is niet mogelijk.