Autoverkopen België: Renault tuimelt van podium af

0

Afgelopen maand werden in België 42.713 nieuw auto’s in het verkeer gebracht. De dealers zijn in hun nopjes met dit resultaat, want het is niet alleen 15,8 procent meer dan in oktober 2018, maar ook het één na hoogste registratieaantal in de oktobermaand ooit.

Het fors toegenomen aantal nieuw ingeschreven personenwagens in oktober 2019 kan niet los worden gezien van de introductie van de strengere WLTP norm om de uitstoot te meten. Vorig jaar augustus zaten diverse autofabrikanten met een voorraad personenwagens die na 1 september niet meer op kenteken gezet mocht worden. Dat zorgde toen voor een verkooppiek, en een afzetdaling in de maanden daarna. Niet alleen in september, maar ook in oktober 2018. Nu veren de registraties weer op. Dat is ook te danken aan het feit dat er nu een groter aanbod is aan automodellen die aan de nieuwe meetnorm voldoen. Omdat er ook al in september sprake was van groei, hebben onze zuiderburen de verkoopachterstand ten opzichte van vorig jaar na 10 maanden weten te verkleinen tot slechts 2,2 procent.

Helemaal bovenaan in de verkoopstatistieken eindigde Volkswagen met 4.015 registraties. Dat is ruim een kwart meer dan oktober vorig jaar. Peugeot deed het ook uitstekend. Dat wist bijna een derde meer auto’s in te laten schrijven en bemachtigde daarmee de tweede stek met 3.840 stuks. Op plaats drie staat BMW met 3.161 nieuw ingeschreven personenwagens. Renault, dat doorgaans niet weg te denken is van het podium, kwam afgelopen maand niet verder dan een vijfde plek (2.878 auto’s). De tussenliggende stek is voor Mercedes.

In totaal zijn in België afgelopen maand 42.713 nieuwe personenauto’s ingeschreven. Voor de periode januari 2019 t/m oktober 2019 bedraagt het saldo nu 482.962 registraties.

Reageren is niet mogelijk.