Chinezen vechten om machtspositie bij Daimler

0

BAIC wil zijn belang in Daimler verdubbelen van 5 naar 10 procent om zo de grootste Chinese aandeelhouder te worden van het Duitse autoconcern en om een zetel in de Raad van Commissarissen te bemachtigen.

Momenteel zijn er 2 grote Chinese bedrijven die een aandeel in Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart, hebben. Geely, onder andere eigenaar van Volvo Cars, bezit sinds 2018 bijna 10 procent van de aandelen. Diens topman Li Shufu heeft echter geen plannen voor een vergroting van het belang.

Staatsbedrijf BAIC heeft sinds juli 5 procent van de aandelen Daimler in zijn bezit. Dit Chinese bedrijf is nu aandelen van het Duitse autoconcern aan het kopen op de vrije markt. Doel is om zo haar belang in Daimler naar 10 procent te vergroten. Daarmee zou BAIC ook een zetel kunnen verwerven in de Raad van Commissarissen van het Duitse concern. Geely heeft tot nu toe geen vertegenwoordiger in dat bestuur kunnen benoemen.

BAIC is al jaren de belangrijkste joint venture partner van Daimler in China. Samen exploiteren zij Mercedes-Benz fabrieken in Beijing. Concurrent Geely streeft er echter naar om de samenwerking met Daimler uit te breiden. Dit Chinese bedrijf gaat samen met de Duitsers een nieuwe generatie Smart modellen ontwikkelen. Door het verwerven van een groter aandeel in het Daimler concern zou BAIC willen benadrukken dat zij evenwel de belangrijkste partner is.

De eerste man van Daimler in China, Hubertus Troska, laat in een reactie weten dat hij lange termijn beleggers verwelkomt. Gevraagd naar BAIC (Beijing Automobile Industry Corporation) en diens streven om een groter aandelen pakket te bemachtigen, zei Troska: “Wij werken goed samen. Laten we eens kijken hoe de zaken zich ontwikkelen”. BAIC zou ook oorspronkelijk een belang hebben genomen in Daimler om die samenwerking veilig te stellen en te voorkomen dat Geely haar positie over zou kunnen nemen.

BAIC wil niet alleen financieel de grootste partner van Daimler worden maar ook op de Chinese automarkt zelf. Via de eerder genoemde joint venture, Beijing Benz Automotive, worden 2 autofabrieken geëxploiteerd. Ook werken ze samen bij de bouw van vrachtwagens. Hiervoor hebben zij een andere joint venture opgericht: Foton Daimler Automotive.

 

Reageren is niet mogelijk.