Exclusief: lezers preview Mazda CX-30

0

Autointernationaal.nl schreef het al eerder: niet Honda maar Mazda is vandaag de dag het meest eigenzinnige Japanse automerk. Het vasthouden aan atmosferische benzinemotoren is daar een voorbeeld van, evenals het niet afzweren van de dieselkrachtbron, de ontwikkeling van de Sky-Activ X motortechniek en de bewuste keuze om haar eerste elektrische auto uit te rusten met een relatief klein (want: licht) accupakket.

Ook de CX-30 is een geval apart. Die komt tussen de CX-3 en de CX-5 in het gamma. De typeaanduiding ‘CX-4’ zou dan meer voor de hand hebben gelegen, maar die wordt al gebruikt in China voor een ander hoog model. Vandaar dat het CX-30 is geworden. In Europa of Noord Amerika zou niemand wakker hebben gelegen van het feit als een bestaande naam (CX-4) zou zijn gebruikt; het zou bovendien ook logischer geweest zijn, maar toch: Mazda houdt er andere denkbeelden op na. Kort door de bocht zou men de CX-30 kunnen omschrijven als een opgehoogde Mazda 3. Dat is geen diskwalificatie want het basismateriaal heeft uitstekende recensies gekregen. Het is alleen jammer dat het ruimteaanbod tegenvalt en dat de achterzijde slecht te overzien is. Beide tekortkomingen worden bij de hogere, van een derde zijruit voorziene, CX-30 verholpen. Het is bovendien een bovengemiddeld veilige auto. De CX-30 kreeg niet alleen 5 botssterren van Euro NCAP, maar scoorde bovendien 99 procent bij de bescherming van volwassen inzittenden.

De in de inleiding genoemde Sky-Activ X techniek weet tot nu toe iets minder te overtuigen vanwege een nogal rauwe loopcultuur van deze krachtbron en een tegenvallend praktijk verbruik. Maar op papier is hij ondanks bijna 50 procent meer vermogen dan de ‘gewone’ Sky-Activ-G unit wel 10 procent zuiniger. Hij stoot dus ook minder CO2 uit en voor Nederland betekent dit dat de meerprijs van de Sky-Activ X motor onweerstaanbaar laag is: slechts 1.250 euro oftewel afgerond 20 euro per pk. Ter vergelijking: in de Hyundai betaal je voor de upgrade van de Tucson 1.6 GDI (132 pk) naar 1.6 T-GDI (177 pk) liefst 144 euro per pk. Dan knijp je een oogje toe bij de niet optimale loop cultuur. En de standaard milde hybride techniek zorgt er in de praktijk voor dat het benzineverbruik heus wel meevalt.

Last but not least dient de interieurkwaliteit van de CX-30 een pluim te krijgen. Die is, net als bij de jongste Mazda 3 en 6, van premium niveau. Het dashboard is afgewerkt met fraaie, hoogwaardige materialen en er is heel goed nagedacht over de bediening van het infomedia systeem plus de daaruit resulterende optimale plek van het bijbehorende scherm. Mazda gelooft sterk in de meerwaarde van een Head-up display en maakt daar dan ook, ook promotioneel, veel werk van. Verder is de CX-30 voorzien van comfortabele, goed steunende stoelen.

De inspanningen lijken beloond te worden, want de CX-30 was afgelopen maand het best verkochte model van het merk in Nederland. Mede daardoor wist Mazda bijna 2 keer zoveel klanten te trekken als in november 2018. Op Europees niveau gaat het de Japanners ook voor de wind, want er kon afgelopen maand 27,9 procent worden geplust. Daarmee deed Mazda het veel beter dan het marktgemiddelde. Alles wijst er op dat het merk de opgaande lijn in 2020 vast zal kunnen houden, want dat wordt het eerste volle verkoopjaar voor de CX-30. Hoe denkt de gewone autoconsument over deze nieuwe Mazda? Autointernationaal.nl laat 4 van hen aan het woord.

James (57) rijdt momenteel in een Hyundai i30. “Ik ben altijd weggeweest van de styling van de CX-5, maar diens formaat vind ik te groot. De CX-3 is daarentegen te klein voor mijn gezin met 2 opgroeiende tieners. Dus de CX-30 kan een goed compromis zijn. Ik ben te spreken over de zitpositie en het op de bestuurder georiënteerde dashboard. Het infomedia scherm is groot en hoog geplaatst, waardoor het beter afleesbaar is dan het display in mijn i30. Ik ben bovendien onder de indruk van de helderheid van de navigatiekaart en het gemak waarmee de geluidsinstallatie van Bose (met 12 speakers) zich mee laat bedienen. Achterin is de i30 niet ruimer dan mijn Hyundai, maar de stoelen staan hoger en dat vind ik prettig. De kofferbak heeft een goed bruikbaar formaat, maar tashaken of aparte bergvakken ontbreken dus ik zou bij moeten betalen voor de compartiment verdeler om de bagageruimte praktischer te maken. Het zwarte beschermplastic op de carrosserie combineert goed met de optionele metallic rode kleur van het koetswerk, maar ik betwijfel of dat ook geldt voor standaard wit. Mijn enige bron van zorg is de motor. Ik wil mijn diesel inruilen voor een benzinemodel, maar in ben bang dat de CX-30 bij lage toerentallen minder trekkracht paraat heeft dan SUV modellen van de concurrentie die zijn uitgerust met een turbo krachtbron”.

Lorenzo (51) is reeds Mazda klant en rijdt in een ‘3’. “Voor mij zijn de zitpositie, de steun die de stoelen geven en het comfort de prioriteiten omdat ik wat problemen met mijn rug heb. Daarom kan ik de hogere zitpositie van de CX-30 in vergelijking met mijn huidige Mazda wel waarderen. De elektrisch verstelbare voorstoelen zijn fantastisch. Zij hebben ruime verstel mogelijkheden en ondersteunen goed. De ronding in de leuning past goed bij mijn rug en mijn schouders plus nek worden niet naar voren geduwd zoals bij sommige andere auto’s. Wat ook prettig is, is dat alle belangrijke bedieningsknoppen makkelijk onder handbereik zitten. Het infomedia scherm zit op een prettige, goed afleesbare afstand. Het enige wat ik mis is de weergave van navigatie instructies in het instrumentarium. Verder valt mij op dat Mazda veel aandacht heeft besteed aan een prettige werkplek voor de bestuurder, maar dat passagiers er qua comfortvoorzieningen minder goed van af komen. Ook mis ik in de kofferbak aparte opbergvakken. De CX-30 weet zich optisch goed van andere SUV modellen onderscheiden, maar het dikke zwarte beschermplastic op de dorpels en wielkasten is niet echt mijn smaak”.

Tony (66) is eigenaar van een CX-5. “Ik wil graag Mazda klant blijven want de modellen van dit merk hebben vaak uitrusting standaard waarvoor je bij Audi en Volvo extra moet betalen. In de toekomst wil ik graag kleiner gaan rijden, dus de CX-30 is een serieuze optie voor mij. Hij ziet er stijlvol uit en heeft diverse doordachte details. Ik overweeg ook om van diesel over te stappen op benzine en daarom vind ik de Sky-Activ X motor van Mazda interessant. Ik heb deze krachtbron tijdens een proefrit reeds uitgeprobeerd in de ‘3’ en hij lijkt mij krachtig genoeg voor deze grotere CX-30. Ik heb niet het idee dat ik motorkoppel mis. Mijn grootste probleem met de CX-30 is de interieurruimte. Mazda lijkt niet veel werk te hebben gemaakt van het passagierscompartiment achterin. De hoeveelheid ruimte is maar zozo en de deur panelen zijn bekleed met hard, krasgevoelig plastic. Jammer, want voorin heeft Mazda wel premium materiaal gebruikt. Ook vind ik de raamlijn nogal hoog, waardoor ik het gevoel heb opgesloten te zitten achterin. Een gemis vind ik ook het ontbreken van USB aansluitingen. Maar het navigatiesysteem is één van de beste installaties in zijn soort. Je kan in en uit zoomen, en kiezen tussen een gewone of 3D weergave. Ik vind het ook een goede zaak dat Mazda vasthoudt aan de draaiknop voor de bediening van het infomedia systeem want alleen een aanraakscherm vind ik tijdens het rijden te veel afleiden”.

Tot slot nog een Mazda rijder: Wayne (43). Hij is eigenaar van een ‘3’. “Ik ben goed bekend met de modellen van Mazda. Soms kijk ik wel eens naar andere merken, maar Mazda biedt voor mij het beste allround pakket en de compleetste uitrusting. Mijn gezin heeft een auto nodig met een grotere kofferbak. Wij hebben een hond die nogal stram aan het worden is dus onze nieuwe auto moet voor haar comfortabel zijn en een niet te hoge kofferdrempel hebben. De bagageruimte van de CX-30 is voor mij ideaal want de til drempel is slechts 60 cm. Ik vind het ook een pluspunt dat ik een volwaardig reservewiel kan krijgen want ik hou niet van die noodreparatie kits. Iets anders waar ik erg te spreken over ben, is de geheugenfunctie voor de bestuurder stoel. Dat is handig omdat elk gezinslid zijn eigen instelling daarmee kan programmeren. Het instrumentarium van de CX-30 vind ik een grotere verbetering in vergelijking met de klokkenwinkel van mijn vorige generatie Mazda 3. Het Head-up display werkt goed en ontneemt mij niet het zicht op de weg. Ik kan zien dat Mazda veel oog voor detail heeft gehad bij de afwerking en vormgeving”.

 

Reageren is niet mogelijk.