Plattelandsgemeenten krijgen over een jaar 100.000 deelauto’s

0

De 20 grootste plattelandsgemeenten moeten in 2021 zo’n 100.000 deelauto’s hebben, waar ten minste 700.000 mensen gebruik van maken. Minister Cora Van Veldhoven tekent hiervoor een akkoord met gemeenten en een aantal andere partijen.

De minister voor Milieu zegt dat er in de stad al veel deelauto’s zijn, “maar het is juist ook een oplossing voor regio’s waar afstanden langer zijn”. Dit jaar zijn er in Nederland zo’n 115.000 autodelers bijgekomen ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn nu ongeveer 515.000 mensen die gebruik maken van een gedeelde auto.

Volgens de stichting Natuur & Milieu staat een auto gemiddeld 23 van de 24 uur stil. Autodelen verlaagt de parkeerdruk. Ook heeft het, volgens Van Veldhoven, voordelen voor het klimaat en de luchtkwaliteit: autodelers stoten gemiddeld 8 tot 13 procent minder CO2 uit.

De gemeenten die meedoen, zijn: Aa en Hunze, Berkelland, Borger-Odoorn, Bronckhorst, De Fryske Marren, Goeree Overflakee, Hof van Twente, Het Hogeland, Hollands-Kroon, Horst aan de Maas, Hulst, Medemblik, Midden-Drenthe, Opsterland, Ooststellingwerf, Peel en Maas, Schouwen-Duiveland, Sluis, Twenterand en Westerveld.

Reageren is niet mogelijk.