Mercedes-Benz ontkent productieproblemen EQ C

0

Mercedes-Benz spreekt berichtgeving uit de Newsflash van Autointernationaal.nl tegen dat zij de productie van de EQ C moet terugschroeven door een batterijentekort bij toeleverancier LG Chem. De autofabrikant reageert daarmee op meldingen dat zij dit jaar slechts 30.000 exemplaren van de volledig elektrische cross-over zou kunnen bouwen, in plaats van de geplande 60.000 eenheden.

Een woordvoerder van Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, heeft dat inmiddels ontkend. “Daimler is van plan om in 2020 ongeveer 50.000 exemplaren van de Mercedes-Benz EQ C te bouwen”, zo laat woordvoerder Jörg Howe weten. LG Chem heeft nog niet op de berichtgeving gereageerd. Feit is evenwel dat de schoen ergens wringt. In Nederland en andere Europese landen werden vorig jaar veel minder exemplaren van de EQ C op kenteken gezet dan van zijn directe rivaal, de Audi e-Tron. En afgelopen december nam Daimler het besluit om de marktintroductie van de volledig elektrische cross-over in de Verenigde Staten met een jaar uit te stellen tot 2021.

Mercedes-Benz heeft alle beschikbare exemplaren van de EQ C hard nodig voor verkoop in de Europese Unie. Autofabrikanten kunnen namelijk zonder (gedeeltelijke) elektrificatie van hun gamma dit jaar namelijk niet voldoen aan de aangescherpte CO2 regels in onze marktregio. De EQ C moet voorkomen dat het Daimler concern een boete van honderden miljoenen euro’s opgelegd krijgt wegens overschrijding van de strengere emissielimiet, maar tot nu toe verkoopt de volledig elektrische cross-over slechts mondjesmaat.

Vorig jaar werden slechts 7.000 exemplaren geproduceerd, waardoor de verkoopdoelstelling van 25.000 stuks niet werd gehaald. In Nederland zijn 125 stuks van de EQ C op kenteken gezet, fors minder dan de concurrerende modellen van Audi (e-Tron; 4.116 stuks) en Jaguar (I-Pace; 769 eenheden). In de laatste maand van 2019 waren er slechts 78 registraties van de Mercedes-Benz EQ C. De Audi e-Tron ging toen meer dan 3.000 keer over de toonbank.

Reageren is niet mogelijk.