Nieuwe Seat Leon ook direct als ST sportstourer

0

Seat presenteert de nieuwe editie van zijn belangrijkste model niet alleen als hatchback, maar direct ook als ST stationwagon. Ook deze carrosserievariant is flink geëvolueerd en is technisch nauw verwant aan de jongste Golf. Seat investeerde overigens meer dan 1,1 miljard euro in de nieuwe Leon.

De Leon ST (Sports Tourer) is 4,64 meter lang. Dit betekent dat hij ten opzichte van zijn voorganger met 9,3 centimeter gegroeid is. Net als de hatchback is hij 1,80 meter breed (-1,6 centimeter) en 1,45 meter hoog (-0,3 centimeter). De bagageruimte heeft een volume van 617 liter. Dat is 30 liter meer dan voorheen. De wielbasis is gelijk aan die van de Leon hatchback (2,69 meter).

In de neus vinden we een brede keuze aan motoren die gelijk is aan die van de hatchback uitvoering van de nieuwe Leon. Dit betekent dat er benzine (TSI; 90 tot 190 pk) en diesel (TDI; 115 of 150 pk) motoren zijn, net als 48 volt mild hybride techniek (eTSI; alleen in combinatie met een DSG automaat) en een stekker hybride aandrijflijn (eHybrid). De laatste is goed voor 204 pk en komt ook voor deze Leon ST beschikbaar. Het bijbehorende 13 kWh lithium/ion accupakket is goed voor een elektrische range van ongeveer 60 kilometer. De Leon eHybrid beschikt standaard over een 6-traps DSG automaat.

De aandrijflijn die Volkswagen in haar Golf GTE stopt, komt in de Leon terug onder de naam Cupra. Of daarvan ook een ST versie geleverd gaat worden, is nog niet duidelijk. Verwacht wordt dat Seat ook nog met een sterkere Cupra Leon (met de toevoeging R) komt. Die is goed voor 300 pk (uit enkel de 2.0 TSI motor) en wordt standaard geleverd met vierwielaandrijving. Wie vierwielaandrijving op zijn dieselende Leon ST wil (4Drive genaamd), kan de 150 pk sterke 2.0 TDI uitvoering in combinatie met een DSG automaat bestellen. De hatchback is niet leverbaar met deze aandrijflijn. Verder is er de optie voor een 1.5 TGI aardgas versie met 130 pk.

De nieuwe Leon verschijnt in het tweede kwartaal op de markt. Prijzen worden in de aanloop naar de showroomintroductie bekendgemaakt. Er is dan keuze uit 4 uitvoeringen: Reference, Style, Xcellence en FR.

Seat levert de nieuwe Leon standaard met LED koplampen. Volledige LED verlichting is een optie. In dat geval heeft elke koplamp 22 LEDs die alle lichtfuncties (dimlicht, grootlicht, dagverlichting en dynamische richtingaanwijzers) verzorgen. Ook kan dat de Spaanse welkomstgroet ‘Hola!’ op de grond worden geprojecteerd zodra de Leon wordt ontgrendeld. Bovendien verwelkomt deze verlichting de bestuurder al vóór vertrek met een lichtanimatie bij het ontgrendelen van de auto.

Een 8,25 inch touch screen dat compatibel is met smartphones (Android Auto of Apple CarPlay) en audio is standaard. Bij het uitgebreidere systeem met 10 inch scherm en navigatie is internet 3D-navigatie inbegrepen. Ook is in de nieuwe Leon een 10,25 inch Virtual Cockpit te vinden, oftewel een digitaal instrumentarium.

Een geïntegreerde SIM kaart (eSIM) zorgt ervoor dat de Leon altijd met internet is en dat men eventueel per telefoon app diverse zaken op afstand kan regelen.

Reageren is niet mogelijk.