Niels van Roij doet wat Land Rover zelf niet durfde.

0

Hoewel Land Rover besloot om de conceptstudie Range Rover SV Coupé niet in productie te nemen, wordt deze carrosserievariant toch werkelijkheid. Namelijk in de vorm van de Adventum Coupé van Niels van Roij Design.

In maart 2018, op de autosalon van Genève, stelde Land Rover de SV Coupé conceptstudie voor: een vingeroefening voor een luxueuze coupéversie van de Range Rover (zie tweede foto). Die werd aangedreven door een 565 pk sterke 5,0 liter V8 compressormotor, sprintte in 5,3 seconden naar 100 km/u en haalde een topsnelheid van 266 km/u. Land Rover plande een oplage van 999 exemplaren, maar zag daar uiteindelijk van af omdat er onvoldoende vraag zou zijn naar een coupéversie van de Range Rover. Met name de Chinese doelgroep zou geen trek hebben om in een auto zonder achterportieren te kruipen.

Toch waren er wel gegadigden. Eén daarvan klopte, na de beslissing van Land Rover, teleurgesteld aan bij Niels van Roij Design, bekend van de Tesla Model S Shooting Brake. Die ging samen met Maurik van den Heuvel, een liefhebber van zogeheten Coachbuilt projecten, aan de slag. Het resultaat is deze Aventum Coupé. Wie wil kan er eentje bestellen. Reken wel op minimaal 400.000 euro, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren voor wat betreft de afwerking.

Niels van Rooij (zijn bedrijfsnaam doet het met een ‘o’ minder) spreekt zelf overigens liever niet van een 3-deurs versie van de Range Rover. Hij heeft zijn creatie zelf tot Aventum Coupé gedoopt, die door hem omschreven wordt als een op maat gemaakte auto. De voorzijde bleef grotendeels intact, maar de achterpartij werd volledig vertimmerd. De achterdeuren verdwenen en de B stijl is naar achteren verplaatst om zo voldoende plek te kunnen creëren voor 2 portieren met een breedte van 1,49 meter.

Dat was geen simpele klus aangezien er ook nieuwe ramen in de portieren gemonteerd moesten worden en dat alles wat in de deur zit gewoon moet werken. Maar met deze aanpassing kunnen achterpassagiers wel eenvoudig in/uitstappen. Om het hen extra makkelijk te maken, verschuiven de voorstoelen via een slim mechanisme naar voren. Van een achterbank is overigens geen sprake: de Adventum Coupé is uitgerust met 2 aparte fauteuils.

Het hele interieur van dit showmodel is afgewerkt met rood leder en teakhout voor zowel de vloermatten als de afwerking van de bagageruimte vloer. Ook heeft Niels van Roij Design de materialen lamswol en Tweed gebruikt. Het rode lederen interieur is overigens niet verplicht: elk exemplaar wordt zoals gezegd naar wens van de klant afgewerkt.

Het koetswerk wordt op maat gemaakt uit aluminium. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Want afgezien van de motorkap, de spatborden en de kofferklep is elk carrosseriepaneel van deze Adventum Coupé nieuw. Dat geldt ook voor het dak.

Carrosseriebouwer Bas van Roomen zal de bouw van de Adventum Coupé voor zijn rekening nemen. Zijn team gaat voor jou aan de slag na een aanbetaling van 50.000 euro. Het bouwproces duurt minstens een halfjaar. Het is niet nodig om zelf een donorauto aan te leveren. Op verzoek kan er overigens ook gekozen worden voor een uitvoering met diesel motor of de PHEV variant.

Het eerste exemplaar dat je hier op de foto’s ziet is in de kleur Artic White gespoten en wordt aangedreven door een 525 pk versie van de 5,0 liter Supercharged V8. Niels van Roij Design laat maximaal 100 exemplaren van de Adventum Coupé bouwen. Het betreft dus een beperkte oplage. Dat maakt de Adventum Coupé extra exclusief. Maar dat kent, samen met maatwerk, dus wel zijn prijs.

Reageren is niet mogelijk.