Test productie met corona maatregelen bij Volvo

0

Volvo test in Gent corona aanpassingen uit met het oog op de herstart van de autoproductie. Het merk wil de veiligheid van het personeel vergroten en tegelijk de productie langzaam opvoeren. Al ongeveer de helft van de 6.000 werknemers kon weer aan de slag. “Het personeel is blij om te komen werken, het enthousiasme is groot”.

Ook als de fabriek in Gent straks weer op volledige capaciteit draait, zullen enkele corona maatregelen van kracht (moeten) blijven. “Wanneer die heropstart er komt, is nog onduidelijk. Wij luisteren goed naar de overheid en we willen zeker weten dat alles veilig genoeg kan verlopen”, aldus woordvoerster Barbara Blomme. Er hebben de afgelopen dagen verschillende aanpassingen aan het productieproces plaatsgevonden, in samenspraak met de vakbonden. Doel is om de verschillende werkplekken “corona proof” te maken.

Volvo zet, net als andere bedrijven, extra in op handhygiëne en ontsmetting. “Elk team heeft een box gekregen met onder meer ethanol, tissues en schoonmaakproducten. Het is de bedoeling dat zij daarmee de eigen werkplek frequenter zelf gaan schoonmaken. Hygiëne wordt nog belangrijker”, legt Blomme uit.

Er worden door Volvo ook verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk op één plek zijn. “We laten nu bijvoorbeeld tijdelijk werknemers in hun werkkleren naar de fabriek komen. Normaliter moeten ze zich hier omkleden in de kleedkamers, maar dat zorgt voor een ophoping van mensen en dat willen wij vermijden”, zo benadrukt Blomme. Ook op andere plaatsen in het bedrijf zijn er markeringen op de grond aangebracht, waaronder in het bedrijfsrestaurant, om de gewenste afstand aan te geven of om de looproute te tonen dat gevolgd moet worden.

Aan de ingang van de fabriek komt er een hoogtechnologisch infrarood toestel dat heel erg snel de temperatuur van mensen kan meten. “Werknemers zijn niet verplicht om daar gebruik van te maken, maar ze mogen het wel op vrijwillige basis doen. Het is een manier om een extra veiligheid in te bouwen. Wij weten echter dat deze maatregel alleen niet voldoende is, want sommige zieke mensen hebben geen koorts”.

In de hele fabriek worden ook stewards ingezet. “Dat zijn werknemers die zich vrijwillig hebben opgegeven om er ook op toe te zien dat de vele nieuwe richtlijnen goed gerespecteerd worden. Zij staan bijvoorbeeld aan de in- en uitgangen bij de shiftwissels. Zij spreken mensen aan als de veilige afstand niet gerespecteerd wordt”, aldus Blomme.

Volvo heeft de probleemzones in de fabriek in kaart gebracht waar het heel erg moeilijk is om afstand te houden. Er is al een aantal aanpassingen gebeurd, maar er moeten er nog meer komen om de autoproductie weer volledig naar het oude niveau te kunnen opvoeren. “Er wordt bijvoorbeeld minder afgewisseld. Wij kiezen er voor dat één persoon meerdere handelingen doet om er zo voor te zorgen dat er minder contact is met andere werknemers”.

Reageren is niet mogelijk.