Autosalon van Genève gaat ook in 2021 mogelijk niet door

0

Er hangen donkere wolken boven de autosalon van Genève. Nadat de show dit jaar enkele dagen voor de start geannuleerd werd vanwege de corona pandemie, ziet het er nu ook somber uit voor de 2021 editie. De organisatoren van de autosalon en het Zwitserse kanton Genève konden het namelijk niet eens worden over financiële steun.

Het op het laatste moment afblazen van de 2020 editie van de autosalon van Genève, 4 dagen voor de start op 5 maart (met het oog op het rondwarende corona virus besloot de Zwitserse Federale Raad evenementen met meer dan 1.000 bezoekers te verbieden), liet de organisatoren achter met een financiële kater. Die werd geraamd op 11 miljoen Zwitserse frank (10,3 miljoen euro). Om die kosten op te kunnen vangen en om de voorbereiding van de nieuwe editie te kunnen financieren, ging de organisatoren langs bij het kanton Genève. Die was bereid om 16,8 miljoen frank (15,7 miljoen euro) aan financiële steun te verlenen, maar verbond daar enkele strikte voorwaarden aan. Zo zou onder meer de organisatie van de autosalon volledig overgedragen moeten worden aan Palexpo, de uitbater van het beursgebouw waar de show traditiegetrouw plaatsvindt.

De organiserende Foundation of the Geneva International Motor Show (FGIMS) vindt die voorwaarde niet aanvaardbaar en ziet zich dus gedwongen om de lening niet te aanvaarden: “De voorwaarden gaan in tegen de statuten en de doelstellingen van onze organisatie die meer dan 100 jaar geleden werden geformuleerd”. De 2021 editie komt daarmee ook in gevaar, aldus de organisatoren: “De grootste exposanten raden ons sterk aan om ons te richten op 2022”. De auto-industrie is er namelijk niet van overtuigd dat de economische schade die het corona virus veroorzaakt volgend jaar voorbij zal zijn. Veel fabrikanten richten zich daarom liever op de 2022 editie. Door de show van volgend jaar over te slaan, hoeven zij geen geld in dit soort grootschalige evenement te steken. Besparingen zijn welkom nu de financiële situatie van autofabrikanten verzwakt is. Internationale autoshows zijn traditioneel erg kostbaar.

Het autosalon van Genève komt daarmee dus opnieuw op de tocht te staan. De jaarlijkse beurs aan de oevers van het Lac Léman leek als een van de weinige grote shows de teloorgang van de klassieke beurzen te overleven. De tweejaarlijkse IAA van Frankfurt verhuisde naar München en de autosalon van Parijs kan elk jaar rekenen op steeds minder exposanten. Nu ziet het er dus naar uit dat de tentoonstelling in Genève voor het tweede jaar op rij niet doorgaat.

Het zou de tweede maal na de Tweede Wereldoorlog zijn dat de jaarlijkse autosalon van Genève, normaal gesproken één van de belangrijkste op de Europese agenda, geen doorgang vindt. De autosalon van Genève is het grootste evenement in Zwitserland. In 2019 trok het meer dan 600.000 bezoekers. Volgens de organisator levert de show een economische bijdrage van ongeveer 200 miljoen frank aan de stad Genève. De kans is erg klein dat er dit jaar nog een show in Europa wordt georganiseerd. Ook de autosalon van Parijs gaat namelijk niet door.

Reageren is niet mogelijk.