Bevestigd: Ford Mustang Mach-E komt pas in 2021

0

Eerder deze week voorspelde Autointernationaal.nl dat de Nederlandse leveringstart van de Mustang Mach-E zou worden uitgesteld tot in 2021. Dit is nu door de Ford importeur bevestigd.

“Door het corona virus is er vertraging opgetreden bij Ford en bij toeleveranciers”, zegt een woordvoerder van de importeur. De autofabrikant verwacht de eerste exemplaren van de volledig elektrische cross-over eind dit jaar in de Verenigde Staten te kunnen produceren. Daarna duurt het nog 4 tot 8 weken voor de Mustang Mach-E in Nederland is. De eerste exemplaren worden dus pas in het eerste kwartaal van 2021 geleverd. Dit jaar met 8 procent bijtelling rijden, zit er dus niet in.

De Nederlandse Ford importeur is in gesprek met het Europese hoofdkantoor over de vraag “of wij onze klanten een handreiking kunnen doen”. De reserveringen voor de Mustang Mach-E kunnen volgens de woordvoerder kosteloos worden geannuleerd. Bij klanten die hun handtekening hadden gezet onder een kooporder, is dit mogelijk niet het geval. Volgens de importeur waren er 2.000 Nederlanders die een exemplaar van de Mustang Mach-E voor levering dit jaar hadden gereserveerd. Dealers zijn begonnen met het informeren van deze klanten dat er vertraging is opgetreden.

Niet alleen Nederland heeft te maken met de vertraging. De Mustang Mach-E komt dit jaar helemaal niet naar Europa, dus ook niet naar Noorwegen waar klanten in de rij staan voor de elektrische cross-over. Maar ook Nederland is een cruciale markt voor Ford vanwege de unieke bijtellingsconstructie. Op basis daarvan zal de zakelijke rijder dus geen 8 procent moeten betalen, maar 12 procent over een gedeelte van het aanschafbedrag. De Mustang Mach-E heeft een instapprijs van 49.995 euro. In eerste instantie zou dat dus 8 procent bijtelling betekenen over de eerste 45.000 euro. Dat gaat nu 12 procent over 40.000 euro worden. Een significant verschil. Ford stelt dat de Mustang Mach-E desondanks nog steeds een aantrekkelijke prijs heeft.

Het corona virus heeft een grote impact heeft gehad op de Amerikaanse Ford fabrieken. Niet alleen de productie en leveringen van de Mustang Mach-E is uitgesteld. Ook de nieuwe F150 pick-up en de Bronco plus Bronco Sport zijn door het corona virus getroffen. Toen Ford de Mustang Mach-E eind vorig jaar aankondigde, zei de fabrikant de eerste exemplaren deze herfst in Nederland op de markt te kunnen brengen. Maar dat was buiten de pandemie gerekend.

Op een soepele marktintroductie van elektrische auto’s rust sowieso weinig zegen. Tesla had eerder leveringsproblemen met de Model X en Model 3. Ook Volkswagen weet de oorspronkelijke planning niet te halen: klanten krijgen hun bestelde exemplaar van de ID.3 niet in het tweede kwartaal, maar (op zijn vroegst) in het derde kwartaal. “In de Verenigde Staten lukt het misschien nog wel net om voor het einde van het jaar te leveren, maar de Mustang Mach-E moet natuurlijk op de boot naar Europa. Ik kan daarom met zekerheid zeggen dat dit te lang duurt om hier voor het einde van het jaar klanten te kunnen bedienen”, aldus de woordvoerder van de importeur.

Ford gaat eerst de First Edition uitvoering van de Mustang Mach-E leveren. Deze debuutversie heeft standaard vierwielaandrijving en een 98,8 kWh accupakket. Hiermee kan de elektrische cross-over maximaal 600 kilometer rijden. Deze uitvoering van de Mustang Mach-E kost 70.940 euro. Het eerder genoemde basismodel heeft een actieradius van 450 kilometer. Wanneer de leveringen van die Ford start, is nog niet bekend. De Ford importeur laat weten dat ook een aanzienlijk deel van de orders afkomstig is van particulieren. Zij ondervinden ook vertraging, maar geen financieel nadeel.

Reageren is niet mogelijk.