Verdubbeling verkoop (deels) elektrische auto’s in Europa

0

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn in Europa 167.132 nieuwe personenwagens met een stekker aansluiting (plug-in hybride modellen en volledig elektrische auto’s) verkocht. Dit aantal is een verdubbeling (+100,7 procent) van de afzet in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de vereniging van Europese autofabrikanten ACEA (European Automobile Manufacturers Association).

Het marktaandeel van elektrisch oplaadbare auto’s in Europa is hiermee toegenomen tot 6,8 procent van de verkopen. In het eerste kwartaal van 2019 was dat nog 2,5 procent. Van volledig elektrische auto’s nam het aantal registraties met 68,4 procent toe. In absolute aantallen gaat het om 91.756 exemplaren in 2020, tegen 54.478 stuks in 2019. Stekker hybride modellen plusten 161,7 procent. Van personenwagens met een assisterende elektromotor en een accupakket dat niet bij een paal oplaadbaar is (zeg maar het Toyota repertoire) gingen 232.525 exemplaren over de toonbank, oftewel 45,1 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2019. Zij blijven de bestsellers in het segment van auto’s met een zogeheten alternatieve aandrijving en zijn ondertussen goed voor 9,4 procent van de totale Europese automarkt.

De verkoop van nieuwe personenwagens met een dieselmotor daalde in het eerste kwartaal in Europa met 32,6 procent tot 738.392 eenheden. Daarmee waren dit type goed voor een marktaandeel van 29,9 procent (tegenover 33,2 procent in het eerste kwartaal van vorig jaar). Met name op de 4 grootste afzetmarkten in Europa waren dieselmodellen minder in trek. De verkoopdaling kwam in Italië uit op 49,8 procent, in Frankrijk op 36,6 procent, in Spanje op 33,8 procent en in Duitsland op 23,0 procent.

De verkoop van nieuwe auto’s met een benzinemotor daalde met 32,2 procent, namelijk van bijna 2 miljoen stuks een jaar geleden tot 1,3 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. Zij zijn nog wel steeds goed voor het grootste marktaandeel: 52,3 procent van de totale Europese afzet in de periode januari t/m maart. In Nederland was ook een toename te zien van de verkopen van elektrische auto’s, maar bij ons was de toename minder indrukwekkend: 9 procent van de dit jaar tot op heden verkochte auto’s was volledig elektrisch versus 7 procent vorig jaar in dezelfde periode.

Qua verkoop van elektrische auto’s gaat Duitsland aan kop met 26.030 registraties. Frankrijk volgt op de voet met dit kwartaal 25.960 emissievrije personenwagens die op kenteken werden gezet. Op de vijfde plaats treffen we, jawel, Nederland aan. In ons landje werden er 8.699 elektrische auto’s verkocht. Daarmee is de verkoop van emissievrije personenwagens min of meer stabiel gebleven. In het eerste kwartaal van 2019 werden er in ons land namelijk 8.626 stuks aan de man gebracht. Maar omdat de markt als geheel flink krimp, was er toch sprake van een stijging van het marktaandeel.

Reageren is niet mogelijk.