Auto- en motoren- branche beleeft grootste omzetkrimp in 25 jaar

0

De auto- en motoren- sector kampt met een recorddaling van de omzet. In het tweede kwartaal zagen importeurs, dealers, garages, handelaren en onderdelenbedrijven hun omzet afnemen met meer dan 25 procent, zo meldt het CBS. Het is de grootste krimp in meer dan 25 jaar. Vooral de autoverkoop werd hard getroffen: handelaren in motoren zagen de omzet het minst dalen, namelijk met 5,7 procent.

De importeurs van nieuwe personenauto’s krijgen de hardste klappen. De dealers zagen de omzet kelderen met ruim 40 procent. Door het corona virus waren autofabrieken gesloten en kochten consumenten en leasebedrijven minder nieuwe personenwagens. Door de sluiting van veel fabrieken viel ook de handel in auto-onderdelen terug. Behalve minder personenauto’s werden ook minder bedrijfswagens en bussen verkocht. De omzet in deze sector daalde met 26 procent. Bedrijven die personenauto’s verhandelen en repareren, realiseerden in het eerste kwartaal nog bijna 4 procent omzetgroei, maar kregen in het tweede kwartaal de volle laag: de omzet daalde met ruim 21 procent.

Ondernemers in de auto- en motoren- branche waren bijzonder somber gestemd in het tweede kwartaal: hun vertrouwen zakte naar min 46,9. In 2018 waren zij nog positief gestemd over de toekomst. Voor het derde kwartaal zijn ondernemers in de auto- en motoren- branche echter een stuk minder somber met een vertrouwenscijfer van min 9. Dat is ook beter dan de min 19,3 voor het hele bedrijfsleven. Van alle ondernemers in de autobranche verwacht 3,2 procent een omzetgroei in het derde kwartaal. Ook voor het personeel zien zij de toekomst iets zonniger in dan in het recente verleden. In het voorjaar dacht 38 procent van de bedrijven nog dat ze minder personeel nodig hadden, nu is dat gedaald naar 11 procent.

Reageren is niet mogelijk.