General Motors laat kantoorpersoneel in fabriek werken

0

General Motors (GM) zet sinds kort zijn kantoorpersoneel op een creatieve manier in: door tekorten aan voldoende werknemers in de fabrieken in de Verenigde Staten, verruilt de eerste groep arbeidskrachten hun bureau tijdelijk in voor een plek aan de lopende band. Het bedrijf kan daarmee zijn autoproductie enigszins op peil houden en in zekere zin verzekert dat het voortbestaan van de onderneming. Maar de vakbonden vinden het geen goed plan.

Net als menig andere autofabrikant heeft ook GM moeite om de productie na de lockdown als gevolg van het corona virus op te starten. Een deel van de fabrieksarbeiders heeft zich namelijk ziek gemeld vanwege ziekteverschijnselen. Werknemers worden in dat geval geadviseerd om thuis te blijven omdat niemand zit te wachten op een nieuwe corona virusgolf. Om de autoproductie toch te continueren, heeft GM aan zijn kantoorpersoneel gevraagd wie er zijn (witte) hemdsmouwen wil opstropen om in een van de fabrieken aan de slag te gaan. Volgens woordvoerder Jim Cain gebeurt dit op basis van vrijwilligheid. De andere werkzaamheden hebben bovendien een tijdelijk karakter. “Het blijkt erg moeilijk om de gewenste productiestabiliteit te herstellen. Om dit probleem tijdelijk te overbruggen, hebben wij vrijwilligers gevraagd om minstens 1 week bij te springen in de fabricage”, de aldus woordvoerder.

Volgens Cain hebben tientallen werknemers van GM zich aangemeld. De woordvoerder benadrukt daarbij dat iedereen vanzelfsprekend de nodige veiligheidstrainingen krijgt. Naast de inzet van kantoorpersoneel laat GM vakkrachten rouleren tussen de verschillende fabrieken. Verder wordt er gekeken naar de inzet van tijdelijke krachten, maar de huur van dergelijke werknemers kost tijd omdat die vaak eerst opgeleid moeten worden. De vakbond United Auto Workers (UAW) is het echter niet eens met de keuze van GM om kantoorpersoneel in te zetten in de fabrieken. Die heeft dan ook ernstig bezwaar gemaakt. “Wij hopen dat GM dit snel op de juiste manier oplost”, aldus een woordvoerder van de machtige vakbond. GM stelt dat het om een oplossing voor de korte termijn gaat, maar de UAW stelt dat de corona crisis niet voor dusdanige ‘onvoorziene omstandigheden’ zorgt, dat dit het tijdelijk inzetten van kantoorpersoneel in de fabrieken rechtvaardigt.

 

Reageren is niet mogelijk.