Nederlanders zijn boetekampioen in België

0

Met de uitwisseling van gegevens tussen de 23 lidstaten van de Europese Unie worden overtredingen door buitenlandse bestuurders sneller bestraft. Dat geldt ook voor diegenen die op Belgisch grondgebied in de fout gaan. Daar hebben wij Nederlanders in de eerste 7 maanden van 2020 meer boetes gekregen dan automobilisten uit andere buurlanden.

De Belgische justitie heeft 247.800 boetes opgestuurd naar het buitenland, waarvan 87.129 naar adressen in Nederland, 76.311 in Frankrijk, 31.186 in het Groothertogdom Luxemburg, 24.837 in Duitsland en 16.800 in Polen. Het gaat hierbij om de volgende 8 zaken die in het kader van bovengenoemde Europese samenwerking een financiële sanctie krijgen: snelheidsovertredingen, het niet dragen van de veiligheidsgordel, door rood licht rijden, rijden onder invloed van alcohol, rijden onder invloed van drugs, het niet dragen van een helm (voor motorrijders), rijden op een verboden rijstrook en onwettig gebruik van een mobiele telefoon of andere communicatieapparatuur tijdens het besturen van een voertuig. Voor verkeerd parkeren of het binnenrijden van een zogeheten Lage Emissie Zone (met een voertuig dat daar niet is toegelaten) wordt geen boete naar het buitenland opgestuurd.

Het hoge aantal in België uitgedeelde boetes voor buitenlandse verkeersovertreders afkomstig uit de Europese Unie is opvallend omdat er door de corona crisis relatief weinig verkeer was. Maar dan is de verleiding ook groter om het gaspedaal niet iets dieper in te trappen. Gelet op het grote aantal flitspalen in België zal het merendeel van de boetes ongetwijfeld betrekking hebben op het overtreden van de maximum snelheid.

 

Reageren is niet mogelijk.