Is de Belgische leasewagen straks verplicht elektrisch?

0

“Alle nieuwe auto’s van de zaak moeten in 2026 emissievrij zijn”. Dat is een van de groene maatregelen waarover de 7 politieke partijen die samen in België de zogeheten Vivaldi regering willen vormen het eens zijn. Dat blijkt uit de onderhandelingsnota van de formateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a). De Bond Beter Leefmilieu reageert enthousiast.

“De maatregel gaat in 2026 in en het gaat enkel over nieuwe auto’s van de zaak”, zegt een betrokkene. Voor lopende contracten verandert er niets. De politieke onderhandelaars verwachten weinig problemen. “In 2026 zullen er genoeg elektrische auto’s beschikbaar zijn”. De Vlaamse milieukoepel Bond Beter Leefmilieu (BBL) is enthousiast over de maatregel van de Vivaldi onderhandelaars om in 2026 alle nieuwe auto’s van de zaak ‘broeikasvrij’ te maken. “Het is een zeer goede maatregel”, reageert Mathias Bienstman. Hij is beleid & project coördinator bij BBL, maar hij zou de verplichting om te kiezen voor een elektrische leasebak al in 2023 doen ingaan en niet pas in 2016.

“De maatregel dringt de luchtvervuiling terug”, zegt Bienstman. “Hij reduceert broeikasgasemissies in 2030 met miljoenen tonnen en is goed voor de Belgische economie. Maar wij willen dat alle nieuwe auto’s van de zaak al in 2023 emissievrij zijn. Over 2 jaar zal er al een ruim aanbod zijn van betaalbare elektrische personenwagens met een bereik van meer dan 350 kilometer op een volle batterij. De maatregel moet samengaan met de onmiddellijke stopzetting van terugbetaling van brandstofkosten voor privéverplaatsingen”.

 

Polestar en Leaseplan

Polestar lijkt alvast te profiteren van de naderende verplichting in België om te kiezen voor een elektrische auto van de zaak. Dit zustermerk van Volvo heeft deze week liefst 30 exemplaren van haar 2 afgeleverd aan werknemers van LeasePlan.

Een woordvoerder van Polestar laat weten dat het merk de ambitie heeft om dit momentum vast te houden. Enerzijds omdat er in de vorm van de 2 eindelijk een volwaardig alternatief is voor de Tesla Model 3, anderzijds omdat het zustermerk van Volvo het doel heeft om de manier hoe wij om gaan met mobiliteit aan te passen. En hoe creëer je aandacht? Door een gigantische vloot te leveren aan een bedrijf natuurlijk!

Dankzij de levering van Polestar is nu al meer dan 60 procent van het wagenpark bij LeasePlan in België elektrisch. Met de grote order wil het bedrijf haar werknemers beter klaar stomen voor een emissievrije toekomst. Om zo beter klanten te kunnen begeleiden die de overstap in de nabije toekomst dienen te maken. Je opofferen voor het belang van ‘de zaak’ heet zoiets. Al zijn er natuurlijk ergere zaken dan de sleutel van een Polestar 2 in ontvangst moeten nemen.

Reageren is niet mogelijk.