Porsche Macan zou het meest waardevast zijn. Maar klopt dat?

0

Ben jij op zoek naar een auto die in 3 jaar tijd het minste afschrijft? Dan ben jij niet de enige! Althans, het Britse magazine WhatCar? was ook geïnteresseerd in het antwoord op deze vraag en onderzocht welke modellen het best hun waarde behouden.

Hoewel veel autoconsumenten geneigd zijn om aan de afschrijving minder waarde te hechten dan aan zaken als brandstofverbruik, wegenbelasting en onderhoud, is het toch goed om ook dit kosten aspect mee te nemen bij de koopbeslissing. Vaak is waardeverlies namelijk een hoge uitgavenpost. Sterker nog: na 3 jaar bedraagt de afschrijving vaak meer dan alle overige rekeningen voor de auto bij elkaar.

WhatCar? heeft de restwaardegegevens opgevraagd van nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk en stelde op basis daarvan een top 10 van modellen samen die het laagste percentage van hun oorspronkelijke nieuwprijs verliezen. Het magazine onderzocht uitsluitend de afschrijving van personenwagens gedurende de eerste 3 jaar en met een kilometerstand van maximaal 60.000 mijl (100.000 kilometer).

Hoewel de Britse automarkt niet 1 op 1 kan worden vergeleken met die van ons (zo zijn er verschillen in subsidies en belastingregelingen voor (deels) elektrische auto’s) en is ‘chauvinisme’ aan de andere kan van de Noordzee een grotere bepalende factor dan op de Nederlandse markt, geeft de betreffende top 10 toch welke personenwagens ook alhier het meest waardevast zijn.

Op de tiende plek staat de Porsche Panamera Sport Turismo, die na drie jaar 53,9 procent van zijn nieuwwaarde heeft behouden. Daarna volgen de Lamborghini Urus (55,1 procent), de Land Rover Range Rover Evoque (55,2 procent), de Tesla Model 3 (57,0 procent), de Porsche Taycan (57,4 procent), de Porsche 911 (57,5 procent) en de Renault Alpine A110 (57,9 procent). Wat opvalt in dit rijtje, is dat het over het algemeen (de Range Rover Evoque en de 911 uitgezonderd) om relatief nieuwe modellen gaat. Het is goed denkbaar dat de inruilwaarde onder druk komt te staan zodra het aanbod op de occasionmarkt toeneemt. Dat geldt ook voor de Porsche Cayenne Coupé (58,5 procent). Dé kampioen als het gaat om waarde vastheid behoud is de Porsche Macan. Voor deze SUV krijgt de Brit na 3 jaar (en niet meer dan 60.000 mijl op de teller) nog 59,9 procent van de oorspronkelijke nieuwprijs terug. Deze Porsche is al geruime tijd op de markt zodat verwacht kan worden dat er sprake is van een stabilisering van de waardevastheid.

Speciale aandacht verdient de Land Rover Defender. WhatCar? stelt dat deze auto na 3 jaar 58,1 procent van zijn nieuwprijs waard is, waarmee hij op de derde plaats eindigde. Maar als het op de nieuwe editie gaat, kan het percentage onmogelijk gebaseerd zijn op praktijk voorbeelden. En als de totale modelreeks bedoeld wordt, dan is vermelding in het overzicht ook discutabel omdat de Defender meerdere jaren niet nieuw leverbaar is geweest. Dat beïnvloedt de inruilwaarde positief. Waarom maakt WhatCar? hier geen melding van? Is dit een staaltje Brits chauvinisme?

Reageren is niet mogelijk.