Productie elektrische Volvo XC40 Recharge P8 van start

0

Volvo is in haar fabriek in het Belgische Gent gestart met het produceren van een volledig elektrische personenwagen: de XC40 Recharge P8. Het Zweedse automerk heeft de ambitie om tegen 2025 de CO2-voetafdruk van haar gamma met 40 procent te verminderen. De productie van de allereerste elektrische Volvo zorgt ook voor meer werkgelegenheid: “mensen worden er speciaal voor opgeleid”.

“De Volvo Car groep wil ieder jaar, voor de periode tot en met 2025, telkens een van haar modellen volledig elektrisch maken. Wij zijn in Gent daar de eerste in”, zegt Barbara Blomme, woordvoerder van de Belgische fabriek. Het is een echte feestdag voor het personeel in Gent. Blomme: “Onze mensen hebben hier zo lang naar toe gewerkt. In maart ging de afdeling waar batterijen geproduceerd worden al open. Dat nu het eerste exemplaar van de XC40 Recharge P8 van de band rolt, is de kroon op ons werk”.

“De 6.000 exemplaren van de XC40 Recharge P8 die wij dit jaar gaan bouwen, zijn allemaal al verkocht”, zegt Blomme. “De bestellingen blijven binnenkomen. Voor ons is dit alleen maar positief nieuws”. En dat geldt zeker ook voor de werkgelegenheid in de Belgische fabriek van Volvo. Blomme: Wij hebben nu 6.500 mensen in dienst. Ongeveer 200 van hen zijn bezig met de productie van de XC40 Recharge P8. Dat aantal zal alleen maar toenemen in de toekomst”. Blomme sluit dus niet uit dat Volvo personeel blijft aannemen in Gent. Daar worden ook de gewone XC40 en de V60 gebouwd.

“Ik vind het fantastisch dat Volvo hier in Gent deze investering doet”, zegt de Belgische minister Hilde Crevits (CD&V) die met de eerste volledig elektrische XC40 een ritje mocht maken. “De auto is 100 procent emissievrij, wat belangrijk is om naar een klimaatneutrale samenleving te gaan. Maar Volvo heeft 24 miljoen euro niet alleen geïnvesteerd om de Recharge P8 versie te kunnen bouwen, maar ook om haar mensen op te leiden voor de productie van deze SUV variant”. De Belgische regering investeerde zelf 2 miljoen euro. Dat geld was vooral bestem voor opleidingen zijn nodig zodat het personeel in Gent met die nieuwe technologieën kunnen omgaan, en dat zij verzekerd zijn van werk en dat ook kunnen blijven”. Crevits vult aan: “Dit is een win-win situatie voor onze economie, ons klimaat en de werknemers van Volvo”.

De XC40 Recharge P8 is uitgerust met een compleet nieuwe infomedia installatie dat draait op het Android besturingssysteem van Google. Men kan er bijvoorbeeld mee op Google Assistant, Google Maps en Google Play Store. Een hele hoop elektronica dus: “Een serieus verschil met vroeger”, zegt Christophe Rombaut die al 26 jaar met passie voor Volvo werkt. “Nu zitten de auto’s die wij hier bouwen vol sensoren en modules. Die moeten geprogrammeerd worden. Het werk is er niet gemakkelijker op geworden, en nu met die elektrificatie al helemaal niet”. Hij heeft zelf al met de XC40 Recharge P8 mogen rijden: “Dat was een fantastisch gevoel. Fluweelzacht en geruisloos. Er zit veel ‘power’ in. Logisch, want de 2 motoren zijn samen goed voor 408 pk”.

In Nederland gaat de XC40 Recharge P8 waarschijnlijk erg gewild worden. Het hipste model van Volvo is sowieso al een succesnummer. Het is niet alleen de bestverkopende model van het Zweedse automerk in ons land, maar überhaupt een van de populairste personenwagens van dit moment. De volledig elektrische variant van de XC40 zal het succes alleen maar groter maken. Vooral op de zakelijke markt kan Volvo dankzij een verlaagde bijtelling veel orders noteren voor deze emissievrije SUV. Voor particulieren is de XC40 Recharge P8 nu nog tamelijk prijzig (59.900 euro), maar er wordt gewerkt aan een goedkopere versie met 1 elektromotor en een kleiner accupakket (de 408 pk versie beschikt over 78 kWh). Die zou rond de 40.000 euro moeten gaan kosten.

De XC40 Recharge P8 kan met bovengenoemd accupakket van 78 kWh afgerond 450 km ver komen op een volle acculading. Aan de snel lader is de elektrische Volvo in circa 40 minuten tot 80 procent bijgevuld. Omdat de XC40 nu eenmaal sowieso een gewilde auto is, zijn alle exemplaren die dit jaar van de band rollen zoals gezegd al verkocht. Degenen die de XC40 Recharge P8 reeds besteld hebben, kunnen hun auto op zijn vroegst in oktober verwachten. De importeur van Volvo verwacht dit jaar 2.000 stuks te kunnen leveren. De importeur denkt dat de actieradius van 450 kilometer ruimschoots zal volstaan: “Wij leveren al een tijdje een stekker hybride variant van de XC40. Die kan het gemiddeld 50 kilometer op de batterij uitzingen. Wij merken dat die Recharge T4 en T5 klanten bijna de helft van de kilometers elektrisch rijden. Mensen hoeven met andere woorden niet bang te zijn dat ze stil zullen vallen vanwege een lege accu in hun elektrische auto”.

De productie van de XC40 Recharge P8 vindt volledig in België plaats. Volvo verwacht dat tegen 2025 de helft van de auto’s die zij dan wereldwijd zal verkopen elektrisch zal zijn. De andere helft zal volgens de fabrikant een hybride (combinatie elektrisch en brandstof) zijn. Toch trekt Volvo op den duur de stekker uit de plug-in varianten. Het Zweedse merk verlegt de focus naar mild hybride en volledig elektrische aandrijflijnen. Dit betekent dat alle auto’s van Volvo met een verbrandingsmotor aan boord straks enkel nog ondersteuning zullen hebben in de vorm van milde hybride techniek. Dat het doek valt voor de plug-in varianten, kan niet los worden gezien van het feit dat het imago van dit soort auto’s niet onomstreden is. Zij maken hun beloftes op het gebied van verbruik en uitstoot bij lange na niet waar.

 

Reageren is niet mogelijk.