Als de gewone S klasse niet volstaat: Mercedes-Maybach

0

Mercedes heeft haar nieuwe alternatief voor de limousines van Bentley en Rolls-Royce gepresenteerd: de Maybach versie van de S klasse. Die is nog eens 18 centimeter langer dan de verlengde variant van het vlaggenschip van de Mercedes-Benz. Daar profiteren (uiteraard) vooral de gefortuneerde achterpassagiers van. Meer dan ooit baden die in luxe en hightech.

De Mercedes-Maybach S klasse (lengte x breedte x hoogte = 5.469 x 1.921 x1.510 mm valt aan de voorzijde te herkennen aan de opvallende motorkap met verchroomde vinnen en een specifieke grille met verticale, driedimensionale sierlijsten. De achterportieren zijn breder dan die van de reguliere modellen en de C stijlen zijn voorzien van zowel een verlichtingsunit als het Maybach logo. Uniek is ook de optioneel tweekleurige lak met scheidingslijn. Deze wordt met de hand aangebracht volgens de hoogste kwaliteitscriteria.

Achter de koplampen gaat een revolutionaire technologie schuil genaamd, Digital Light genaamd. Daarmee kunnen rij hulplijnen of waarschuwingssymbolen op het wegdek geprojecteerd worden. Elke koplamp beschikt over een lichtmodule met 3 extreem krachtige LED units dat door 1,3 miljoen microspiegels wordt gebroken en gericht. Aan de buitenkant is de nieuwe Mercedes-Maybach versie van de S klasse dus te herkennen aan zijn enorme lengte, de markante kleuren combinaties de speciale grille, de onderscheidende velg designs en natuurlijk de specifieke logo’s. De vormgeving is verder niet opvallend te noemen, maar eerder wat saai. Aan de andere kant: ook de styling van een Bentley of Rolls-Royce is natuurlijk (erg) voorspelbaar.

Het interieur van de Mercedes-Maybach S klasse is afgeleid van het revolutionaire design van de ‘gewone’ Mercedes-Benz versie. Het sculpturale dashboard, de middenconsole en de armleuningen lijken te zweven boven een uitgestrekt interieurlandschap. Ook in de Mercedes-Maybach S klasse is sprake van een harmonieuze combinatie van digitale en analoge luxe. Tot de standaarduitrusting behoort een 12,8 inch centraal geplaatst OLED display dat dienst doet als hightech bedieningspaneel. Een 12,3 inch scherm met driedimensionale weergave van andere weggebruikers en markante diepte- en schaduweffecten is optioneel leverbaar.

De tweede generatie van het MBUX systeem (Mercedes-Benz User Experience) is opgenomen in een netwerk met een breed scala aan voertuigsystemen en sensorgegevens. Hoogwaardige weergave van informatie vindt plaats op maximaal 5 grote displays; deels met OLED technologie. Dat moet de bediening van de voertuig- en comfortfuncties eenvoudiger maken. De mogelijkheden voor personalisatie zijn veel uitgebreider geworden. Optioneel beschikt de Mercedes-Maybach S klasse ook achterin over de MBUX interieurassistent. Die herkent tal van bedoelingen van de inzittenden: hij ‘ziet’ de kijkrichting, handgebaren en lichaamstaal van de passagiers zodat het kan assisteren bij automatische voertuigfuncties als de situatie dat vereist. De Mercedes-Maybach S klasse kan ook bewegingen en gebaren van de achterpassagiers herkennen met behulp van 3D lasercamera’s in de interieurhemel. De gordel aanreiker voor de buitenste zitplaatsen komt bijvoorbeeld automatisch in actie wanneer de MBUX interieurassistent de intentie van de inzittende om zichzelf in te snoeren herkent. De uitstapwaarschuwingsfunctie kan nu registreren wanneer iemand van plan is om uit te stappen. De achterpassagiers hoeven overigens niet te wachten tot de assistent zelf in actie komt, maar kunnen het MBUX systeem ook zelf bedienen. Behalve uiteraard de klimaatregeling is ook de verlichting achterin naar wens in te stellen. De helderheid en de richting van de spots kan dan worden aangepast.

Een duidelijke aanwijzing dat de eigenaar van de Mercedes-Maybach S-Klasse niet achter het stuur zit, maar meestal achterin, zijn de standaard Executive stoelen links en rechts plus het chauffeurs pakket. De zitting en rugleuning van de zetels kunnen afzonderlijk versteld worden. Door gebruik te maken van de hielsteun aan de voorstoel en de elektrisch uitschuifbare voetensteun ontstaat een doorlopend, comfortabel ‘bed’ voor een prettige slaaphouding. De verstel mogelijkheden van de voetensteun zijn ten opzichte van de voorganger met circa 50 mm verlengd. Nieuw is ook de massagefunctie van de kuitsteun als onderdeel van het zitcomfort pakket achter. Een andere comfortfunctie is de nek- en schouderverwarming achter.

Adaptieve verlichting voor het achtercompartiment maakt zijn debuut in de Mercedes-Maybach S klasse. Dit systeem volgt in meerdere opzichten de wensen van de inzittenden: naast de helderheid kan ook de grootte en de positie van de spot worden aangepast. Ook is er een groot verstel bereik tussen gericht werklicht en ontspannend loungelicht. In het interieur is veel klassieke luxe te vinden: nieuw zijn onder meer de grote sierdelen aan de achterzijde van de voorstoelen. Hoogwaardige houten randen omlijsten de achterzijde. Als de optie ‘First Class achtercompartiment’ is aangevinkt, is tussen de 2 achterpassagier zetels een sierdeel van hetzelfde materiaal te vinden.

Onder de motorkap van de Maybach versie van de S klasse zit techniek die wij reeds van de Mercedes-Benz varianten kennen. Dit betekent dat milde hybride technologie op basis van een 48 volt systeem standaard is, net als vierwielaandrijving. Optioneel is het volledig actieve E-Active Body Control onderstel. Dat maakt ook gebruik van het 48 volt systeem en heeft als doel om middels een stereocamera het wegdek te scannen en oneffenheden als het ware glad te strijken door vliegens vlugge aanpassingen aan de ophanging. Het biedt ook extra bescherming bij een botsing van opzij door het koetswerk lichtjes op te tillen net voor de impact. De meeste botsenergie komt dan in de sterke dorpels terecht, en niet op portier hoogte, waardoor de inzittenden minder risico lopen om gewond te raken. Met name de nieuwe superrijken in Rusland, waar de verkeerssituatie notoir onveilig is, zullen dat waarderen.

Airmatic luchtvering met traploos verstelbare demping, ADS+ genaamd, is standaard. Met behulp van Dynamic Select kan de bestuurder de eigenschappen van de aandrijflijn, het ESP, het onderstel en de besturing individueel aanpassen. Er is ook een speciaal Maybach rij programma. Dat is volledig gericht op rijcomfort. De optionele achterasbesturing verbetert de wendbaarheid in de stad door de draaicirkel met bijna 2 meter te verminderen. Klanten hebben de keuze uit 2 varianten: 4,5 graden en 10 graden achterasbesturing. In plaats van 13,1 meter is de draaicirkel dan 12,2 of 11,2 meter. Prettig, want de Mercedes-Maybach S klasse is liefst 29 centimeter langer dan de standaard Mercedes-Benz versie.

De voornaamste nieuwigheden op veiligheidsgebied van deze Mercedes-Maybach S klasse zijn de airbag achterin (die bij een zware frontale botsing de belasting op het hoofd en de nek van de inzittenden op de buitenste zitplaatsen aanzienlijk kan verminderen) en de Drive Pilot. Dit half automatische systeem zal naar verwachting in de tweede helft van 2021 in productie gaan. Op geschikte snelwegtrajecten en bij een hoge verkeersdichtheid kan de Drive Pilot aanbieden om het rijden over te nemen, in eerste instantie tot de wettelijk toegestane snelheid van 60 km/u. Dat maakt deze Maybach autonoom op ‘Level 3’, al neemt Mercedes-Benz die kwalificatie niet in de mond. Betekent dit dat de chauffeur beter kan gaan zoeken naar een andere baan? Nee, want ‘Level 3’ betekent dat de bestuurder altijd een oogje in het zeil moet houden voor het geval dat. Een nogal saaie taak die de eigenaar vast niet zelf op uitoefenen. En boven de 60 km/u functioneer de autonome assistent sowieso niet. Pas als de techniek van Mercedes zo ver ontwikkeld is dat de limousine ongeacht het tempo op ‘Level 5’ autonoom kan rijden, dient de chauffeur zich zorgen te maken.

Mercedes-Maybach heeft nog niet bekend gemaakt welke krachtbronnen er ingebouwd worden in de nieuwe Mercedes-Maybach S klasse. Het eerder genoemde 48 volt systeem betekent dat er sowieso sprake zal zijn van EQ Boost mild hybride ondersteuning in de vorm van 22 pk en 250 Nm. Belangrijkste krachtbron wordt vermoedelijk de 4,0 liter grote V8 van 557 pk en 730 Nm. De 12 cilinder motor heeft het veld moeten ruimen. Althans, tijdelijk want Daimler topman stelt dat het 6,0 liter blok (goed voor 630 pk) wel degelijk terugkeert. Dat de V12 unit nog niet bij de introductie van de nieuwe Mercedes-Maybach S klasse beschikbaar is, komt doordat hij nog niet gecertificeerd is. Dat is vanwege de strenge Europese emissienormen makkelijker gezegd dan gedaan. En die certificering is nodig, voordat Daimler de Mercedes-Maybach S klasse met 6,0 liter motor mag aanbieden en er reclame voor mag maken. Met andere woorden: officieel mogen de Duitsers nog niet zeggen dat het vlaggenschip een V12 gaat krijgen. Maar dat die krachtbron terugkeert, is zeker. De Mercedes-Maybach S klasse is als meest exclusieve en luxueuze product dat het Daimler concern aanbiedt namelijk niet compleet zonder een 12 cilinder motor. Een volledig elektrische uitvoering is overigens ook gepland. Net als veel andere autofabrikanten heeft Daimler namelijk een klimaatneutraal doel wat inhoudt dat het gamma per 2039 CO2-neutraal moet zijn.

Op een aantal markten start de verkoop van de Mercedes-Maybach S klasse, het beste wat autoconcern Daimler op limousine gebied te bieden heeft, nog voor het einde van dit jaar. Duitsland volgt in het voorjaar van 2021. In de Verenigde Staten en China worden de eerste exemplaren van de Mercedes-Maybach S klasse in april afgeleverd. De nieuwe editie staat vanaf de zomer in de Nederlandse showrooms. Hoeveel geld kapitaalkrachtige kopers van hun spaarrekening moeten afhalen, is nog niet bekend, maar reken op pakweg 230.000 euro voor de instapversie van de Mercedes-Maybach S klasse en mogelijk meer dan 3 ton voor de top uitvoering. Sinds de introductie van de vorige generatie Mercedes-Maybach S klasse in 2015 zijn er wereldwijd afgerond 60.000 exemplaren verkocht.

De oorsprong van het Duitse Maybach ligt in 1909, toen Wilhelm Maybach en Ferdinand Graf von Zeppelin de motorenfabriek oprichtten voor inbouw in Zeppelins. Die werden verboden voor Duitsland na de Eerste Wereldoorlog. Daarom richtte Maybach zich op de productie van super luxeueuze limousines. De zware motoren van Maybach werden in de Tweede Wereldoorlog massaal gebouwd voor de superieure Duitse Panzer en Tiger tanks. Na de oorlog volgde een doorstart als reparatiebedrijf voor auto’s van diverse merken, waarna het Daimler concern de onderneming in 1960 opkocht om speciale versies van Mercedes-Benz auto’s te bouwen. in 1997 werd er een poging ondernomen om Maybach met het model duo 57 en 62 te promoveren tot zelfstandig automerk, maar dat mislukte. Eind 2013 werd het allerlaatste exemplaar gebouwd. Maar in 2015 maakte Maybach een comeback als super luxueuze Mercedes-Benz S klasse variant. Inmiddels waren er in met name China zoveel superrijken bijgekomen, dat er nu wel voldoende klandizie was.

 

 

Reageren is niet mogelijk.