Autoschade voortaan eenvoudiger af te handelen

0

Dde Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft verzekeraars toestemming samen een regeling in te voeren om schade aan motorrijtuigen sneller en eenvoudiger af te handelen. Na een half jaar zal worden bekeken of het goed werkt. De nieuwe regeling gaat waarschijnlijk halverwege 2021 in.

Nu moeten consumenten met een WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) de schade doorgaans zelf verhalen op de verzekeraar van de veroorzaker. Straks kunnen consumenten ook bij de eigen verzekeraar terecht. “Schadeverzekeraars openen een nieuwe route voor consumenten met een WA verzekering om schade te verhalen. Dit kan gedoe en ergernis bij consumenten verminderen over schade aan hun voertuig die door anderen is aangebracht”, aldus Michiel Denkers, directeur Mededinging bij de ACM. “Consumenten moeten wel de vrijheid houden om rechtstreeks de schade bij de aansprakelijke verzekeraar te verhalen”.

Het Verbond van Verzekeraars meldt dat verzekeraars opgetogen zijn over deze nieuwe mogelijkheid. In de praktijk blijkt, volgens het verbond, dat consumenten het liefst door hun eigen verzekeraar worden geholpen als zij schade hebben. Daarnaast zorgt dit directe contact voor een snellere schade-afhandeling. “Wij zijn blij dat deze belangrijke stap in de route naar de invoering van een directe verzekering is genomen en dat de ACM dit toejuicht. Deze nieuwe manier van werken is erop gericht om de consument beter en sneller van dienst te zijn. Als ook de Algemene Ledenvergadering van het Verbond zijn goedkeuring geeft, dan kijken we uit naar implementatie in het tweede helft van volgend jaar”, aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond.

Het Verbond van Verzekeraars gaat voor de nieuwe regeling enkele aanpassingen in zijn bedrijfsregeling doorvoeren. Die moeten het duidelijk maken dat de consument zelf kan kiezen tussen de twee opties en ervoor zorgen dat nieuwe verzekeraars makkelijk kunnen toetreden tot de regeling. Op 16 december aanstaande wordt de nieuwe aanpak voorgelegd aan de algemene ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars.

 

Reageren is niet mogelijk.