Uber verplicht taxichauffeurs vanaf 2025 elektrisch te gaan rijden

0

Taxidienst Uber wil dat er vanaf 2025 in Amsterdam alleen nog chauffeurs met een elektrische auto op zijn platform zijn aangesloten. Dat vertelt directeur Anabel Diaz in een interview. Dit betekent dat chauffeurs die voor Uber willen blijven rijden, een elektrische auto tot hun beschikking moeten hebben.

Dit beleid past prima in dat van de hoofdstad zelf, waar wordt gestreefd naar een ‘emissieloze’ centrum. Andere steden volgen na de introductie in Amsterdam en Londen, aldus Diaz. Welke steden dat zijn, hangt af van de infrastructuur. “Je moet als chauffeur niet naar een laadpaal hoeven zoeken. En het moet mogelijk zijn om ’s nachts te laden”.

Om de chauffeurs te faciliteren, probeert Uber korting te bedingen bij autofabrikanten en komen er leasemogelijkheden. De ritten met een elektrische taxi (Uber Green) worden 2euro per rit duurder. Daarvan is 1,50 euro voor de chauffeur en 50 cent voor de taxidienst. Chauffeurs die in 2025 geen elektrisch voertuig hebben of een dergelijk voertuig niet kunnen betalen, staan er alleen voor. Zij mogen vanaf dat jaar niet meer voor Uber rijden.

Dat Uber in 2025 alleen nog elektrisch wil rijden in de stad, is niet geheel verrassend. Het besluit dat taxi’s in 2025 voornamelijk elektrisch moeten zijn, was al eerder gemaakt door de gemeente Amsterdam. Het doel van Uber is dat in Europa in 2025 minimaal de helft van alle ritten in 7 grote steden elektrisch is. In Nederland heeft het bedrijf 4.000 chauffeurs.

Uber maakte eerder al bekend dat een elektrische Nissan Leaf met 20 procent korting aangeschaft kan worden door de chauffeurs. Ook voor de Renault Zoé is een korting beschikbaar. Dat heeft te maken met een deal die eerder dit jaar tussen de taxidienst en de 2 autofabrikanten werd beklonken. De verwachting is dat in 2021 er meer auto’s met korting door de chauffeurs van Uber aangeschaft kunnen worden.

Reageren is niet mogelijk.