Zijn zonnecelauto’s geschikt voor ons klimaat?

0

Goed nieuws voor wie de elektrische auto nog niet groen genoeg is: dit jaar komt de eerste luxueuze personenauto met ingebouwde zonnecellen op de markt: de Lightyear One. Vanuit de hele wereld is er interesse voor het Nederlandse bedrijf dat al 8 jaar werkt aan de ontwikkeling ervan. Onderzoeksinstituut TNO verwacht dat het principe van zonnecellen op het autodak uiteindelijk gemeengoed zal worden.

Lange tijd werd het gezien als luchtfietserij. In 2019 zei een bestuurder van BMW dat een zonnecel dak op een personenauto technisch onhaalbaar was. Hij sprak van een “gimmick”, Het kleine oppervlakte van de auto zou te weinig stroom opleveren om de auto aan te drijven. Ook Tesla baas Elon Musk geloofde er om die reden niet in. Maar hij kwam terug op zijn oordeel: de Cybertruck pick-up zal een zonnecel dak als optie krijgen.

Inmiddels zijn 2 startende ondernemingen een stuk verder dan slechts ‘een zonnecel dak als optie’. Het Nederlandse Lightyear belooft dat de auto 12 kilometer kan rijden op elk uur zon. Als het regent is dat geen probleem: het bereik van de auto is dankzij de aanwezigheid van een accupakket maar liefst 725 kilometer. Het eerste model van Lightyear is wel prijzig; liefhebbers van groen rijden zullen 150.000 euro moeten neertellen. De debutant op de automarkt wil in 2024 een goedkoper model op de markt brengen. Lightyear is een Nederlands initiatief met veel ambitie en bij het grote publiek vooral bekend van de Australische zonne-auto’s. Veel startende ondernemingen sneuvelen al snel, dus of Lightyear het wel lukt om duurzaam succesvol te zijn, is de vraag.

Het Duitse alternatief Sono pakt het anders aan. Hun Sion moet in 2022 op de markt komen. De auto is minder geavanceerd dan de Lightyear. Op een volle accu kan je 255 kilometer rijden. De zon kan 34 kilometer per dag opleveren, zo belooft het bedrijf. Maar daar staat een veel lagere prijs tegenover: 25.500 euro. “Wij willen deze auto bereikbaar maken voor de massa”, zegt medeoprichter Laurin Hahn. Sono doet er alles aan om de prijs laag te houden. Zo is de auto beschikbaar in één kleur, in slechts één carrosserievariant, de auto wordt extern gebouwd (in Zweden) en er wordt veelal bestaande technologie gebruikt.

Bonna Newman, programmamanager Mobiliteit op Zonne-energie bij TNO, denkt dat het principe van zonnecellen op het dak van elektrische auto’s over 10 jaar al behoorlijk zijn ingeburgerd is. “Er is een grote toekomst is voor zonne-energie op voertuigen, omdat het naast besparing ook veel gemak biedt. Het maakt mensen veel onafhankelijker”. TNO werkt samen met Lightyear en Sono om de technologie te verbeteren, bijvoorbeeld door zonnecellen efficiënter te maken. De zonne-energie zal het opladen van dergelijke auto’s niet helemaal kunnen vervangen. Het is vooral een manier om minder te hoeven laden, zelfs in Nederland. “In Nederland geeft zo’n zonnepaneel 25 procent van de totale energie die je auto per jaar nodig heeft. Dat betekent 25 procent minder opladen. Dat scheelt geld en je bent minder afhankelijk van oplaadpunten”.

Sono en Lightyear zien elkaar niet als concurrenten. “We concurreren vooral met de verbrandingsmotor”, zegt Jona Christians van Sono (links op onderstaande foto). “De gevestigde autofabrikanten zijn niet wendbaar genoeg. Ze volgen hun eigen bedrijfsmodel”. De machtige Duitse auto-industrie zal flink worden opgeschud door bedrijven als Sono. “Sommigen zullen dat niet overleven”, denkt hij. Dat er bij een drastische technologische verandering grote bedrijven omvallen, is logisch, denkt Bouman. “De Duitse auto-industrie heeft bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in technologieën op het gebied gas. Veel van deze investeringen kunnen ze afschrijven”. Volgens Bouman lopen deze bedrijven al jaren achter op dit gebied.

De populariteit van auto’s met zonnepanelen hangt samen met de populariteit van elektrische auto’s, denkt econoom Mathijs Bouman. “10 jaar lijkt mij optimistisch, maar het zou kunnen. Je moet kijken naar de verhouding tussen de prijs van deze zonnepanelen en het gemak van laden. Die zonnepanelen zijn waarschijnlijk erg duur en als er straks overal oplaadpunten zijn, is het niet nodig om dat geld uit te geven”. Er zijn overigens meer zonnecelauto’s in ontwikkeling. De Fisker Ocean moet eind 2022 het levenslicht zien. En de opvallende Amerikaanse 2-zitter Aptera zal vanaf eind 2021 in de Verenigde Staten worden geleverd.

Reageren is niet mogelijk.