Jaguar is vanaf 2025 volledig elektrisch

0

Jaguar verkoopt vanaf 2025 uitsluitend nog elektrische auto’s. Dat meldt de CEO van Jaguar Land Rover, Thierry Bolloré (derde foto). De fabrikant gaat jaarlijks ruim 2 miljard euro investeren in de elektrificatie van haar line-up.

Land Rover blijft voorlopig modellen met verbrandingsmotor verkopen. In de komende 5 à 9 jaar krijgt dit merk wel 6 elektrische varianten van bestaande modellen. Daardoor zal er in het hele gamma sprake zijn van versies met een verbrandingsmotor en als van volledige emissievrije uitvoeringen. De beslissing van Jaguar betekent dat er geen directe opvolger van de XE, XF, E-Pace, F-Pace en F-Type komt.

Jaguar bracht als een van de eerste premium merken met een elektrische cross-over, de I-Pace, op de markt. De auto was korte tijd een hit op de Nederlandse zakelijke markt. De fabrikant meldt een nieuwe line-up te ontwikkelen, waaronder de J-Pace (zie computerfoto). Deze elektrische SUV moet boven de I-Pace in het gamma komen. De elektrische opvolger van de Jaguar XJ is inmiddels productie klaar. Dit model had vorig jaar al in productie kunnen gaan, maar men was toen nog onzeker over het verkooppotentieel. Die twijfels lijken nu verdwenen te zijn. Dit betekent dat de nieuwe XJ op korte termijn onthuld kan worden.

Jaguar investeert ook in waterstof. Het komende jaar moet er getest gaan worden met voertuigen met een brandstofcel voor de aandrijving. Net als veel andere fabrikanten, zoals BMW, Daimler, de Volkswagen Groep en Volvo, wil Jaguar Land Rover tegen 2040 volledig emissie neutraal opereren. Jaguar heeft ook plannen voor een elektrische sportwagen als opvolger voor de F-Type, maar dat model bevindt zich nog zeer vroeg in het ontwikkelingsproces. Ook is het afwachten of er wel een lucratieve businesscase voor te maken valt.

In 2030 moet van elk Land Rover model ook een volledig elektrische versie leverbaar zijn. De Britten verwachten dat in dat jaar 60 procent van de verkopen van dit merk met volledig elektrische auto’s gerealiseerd zal kunnen worden. De eerste emissievrije Land Rover mogen we in 2024 verwachten. Dat wordt een variant van de nieuwe Range Rover. Versies met een verbrandingsmotor debuteren al eerder. Autointernationaal rekent op een onthulling van de nieuwe Range Rover eind dit jaar.

Land Rover werkt ook aan een specifiek elektrisch model. Die heeft als projectnaam Road Rover en krijgt dezelfde technische basis als de nieuwe Jaguar XJ en J-Pace. De Britten gaan hiervoor de nieuwe MLA basis (Modular Longitudinal Architecture) gebruiken. Die is geschikt voor auto’s die zowel volledig elektrisch als deels elektrisch (stekker hybride) aangedreven zijn. Daardoor is deze bodemplaat ook geschikt voor de nieuwe Range Rover. De nieuwe EMA (Electric Modular Architecture) basis is bestemd voor modellen die enkel elektrisch leverbaar worden. Het gaat hierbij om meer compacte auto’s, zoals de opvolger van de Jaguar E-Pace.

Reageren is niet mogelijk.