Tesla stopt met assemblage Model S en Model X in Tilburg

0

Tesla stopt “op zeer korte termijn” met het assembleren van auto’s in Tilburg. De reden zou zijn dat de Model S en Model X recent zijn opgewaardeerd, waardoor het productieproces in de Verenigde Staten zo is gewijzigd dat assemblage in Nederland niet meer mogelijk is. Het wegvallen van de productieorder zou 96 werknemers hun baan kunnen kosten.

Momenteel voert de autofabrikant overleg met de ondernemingsraad van de fabriek om ander werk te vinden voor het personeel. Daarbij zal allereerst gekeken worden naar welke activiteiten in Nederland groeien. Voor de montagehal wordt wellicht een andere bestemming gezocht. In Nederland heeft Tesla 1.510 werknemers, waarvan er 540 in Tilburg werken.

Naast de assemblage van de auto’s, is er in Tilburg ook een onderdelenmagazijn, een spuitafdeling en een zogenoemd Remanufacturing center. Daar krijgen oude of gebruikte onderdelen een revisie, waardoor zij weer voldoen aan de kwaliteitseisen die Tesla stelt aan nieuwe onderdelen.

De autofabrikant heeft onderhuids ingrijpende aanpassingen doorgevoerd bij de Model S en X. Met name het interieur werd flink opgewaardeerd. De uiterlijke wijzigingen aan de Model S en Model X zijn beperkt gebleven. Of de assemblage eventueel verplaatst wordt naar de nieuwe fabriek van Tesla nabij Berlijn, of dat de Model S en X voortaan compleet afgemonteerd vanuit de Verenigde Staten worden verscheept, is nog niet helder.

De vernieuwde Model S en Model X worden naar verwachting in november van dit jaar voor het eerst afgeleverd in Nederland, waardoor aanvoer van auto’s van de prefacelift editie naar de assemblagelocatie in Tilburg al op korte termijn stopgezet zal worden. De montagehal werd in 2015 in het bijzijn Tesla topman Elon Musk en toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp geopend.

De locatie in Tilburg had het in 2018 het drukst. Toen waren de Model S en Model X vanwege gunstige bijtellingsregels zeer in trek bij zakelijke rijders. Er werden dat jaar in Nederland respectievelijk 5.622 en 2.963 exemplaren geregistreerd. In 2020 werden 293 exemplaren van de Model S op kenteken gezet, tegenover 292 stuks van de Model X. Het jaar daarvoor ging het nog om respectievelijk 525 en 461 exemplaren.

Reageren is niet mogelijk.