Caterham komt in Japanse handen

0

Caterham Cars verliest zijn Britse paspoort. De sportwagenbouwer is namelijk gekocht door VT Holdings, de Japanse importeur van onder meer Lotus en Royal Enfield.

VT Holdings is een in zowel Europa, Afrika als Azië actieve investeringsgroep die thuis is in de autobranche. In Japan is de onderneming verantwoordelijk voor de import van Lotus, motorfietsmerk Royal Enfield en (sinds 2009 tot voor de overname) Caterham. VT Holding, dat geleid wordt door Kazuho Takahashi-san, een voormalige piloot uit het Japanse Super GT kampioenschap, VT Holdings heeft dus de nodige ervaring met exclusieve automerken.

De overname van Caterham Cars door VT Holdings moet de sportwagenbouwer financieel beschermen en voorbereiden op toekomstige uitdagingen. Momenteel profiteert Caterham van een uitzonderingsmaatregel die ambachtslieden krijgen om de normen op het gebied van milieu en veiligheid te omzeilen, zodat de sportwagens hun Ford krachtbron kunnen behouden en geen echte crashtests hoeven uit te voeren.

Maar daar komt binnenkort verandering in, waardoor Caterham Cars als fabrikant van op de Lotus Seven gebaseerde pretmachines genoodzaakt is om zich snel aan te passen aan die nieuwe regelgeving. Die aanpassingen zullen gebeuren zonder dat de Britse sportwagenbouwer haar karakteristieke DNA verliest, zo laat VT Holdings geruststellend weten.

Er is niet bekendgemaakt hoeveel VT Holdings, dat in Japan eigenaar is van 200 dealervestigingen, heeft betaald voor Caterham Cars dat in handen was van Tony Fernandes en Kamarudin Meranun. Graham MacDonald blijft aan als CEO van Caterham Cars. Deze topman zegt dat de komst van VT Holdings als nieuwe eigenaar een nieuw hoofdstuk voor het merk inluidt. Caterham verkoopt relatief veel auto’s in Japan. Op jaarbasis gaat het om ongeveer 120 exemplaren. Caterham Cars verkoopt aan 20 markten wereldwijd en de export vertegenwoordigt 60 procent van haar jaarlijkse verkoopvolume.

“VT Holdings is er trots op om Caterham te verwelkomen in de groep. We hebben niet alleen een wereldwijd gerenommeerde autofabrikant gekocht, maar worden ook beschermers van een autolegende. We zullen de Seven beschermen en blijven ontwikkelen om hem aan nieuwe wetgevingen te laten voldoen”, aldus Takahashi-san. Macdonald voegt daar aan toe: “Takahashi-san en het team begrijpen echt het DNA van het merk Caterham, ons erfgoed, onze klanten en onze passies. Als team zijn we allemaal enthousiast met de overname van dit zeer speciale merk”. Volgens verkoopdirecteur David Ridley is het merk in ieder geval in goede handen. “We zijn verheugd om samen te werken met onze nieuwe aandeelhouders, aangezien zij net zo gepassioneerd zijn over de Seven als wij!”

Welke plannen VT Holdings met Caterham Cars heeft, is nog niet bekend. Maar het kan zomaar gebeuren dat er een opvolger komt voor de Seven 160/Seven 165. Die sportauto zou namelijk kunnen voldoen aan de zogeheten Keicar-eisen in Japan en dat resulteert in veel belastingvoordeel. De Seven 165 had een 3 cilinder motor van Suzuki onder de kap.

 

Reageren is niet mogelijk.