Mercedes-Benz breidt EQA familie uit

0

Mercedes-Benz breidt de EQA modelfamilie uit: er zijn 2 nieuwe varianten met vierwielaandrijving die vanaf nu besteld kunnen worden.

Sinds februari hebben al meer dan 20.000 autoconsumenten een EQA besteld. Nu wordt de modelfamilie van de volledig elektrische compacte SUV uitgebreid met 2 nieuwe varianten: de EQA 300 4Matic met 228 pk en de EQA 350 4Matic met 292 pk. De actieradius (gemeten volgens de WLTP norm) bedraagt respectievelijk 400 à 424 km en 409 à 430 km. De 2 vierwielaangedreven varianten zijn per direct te bestellen.

Mercedes-BenzAudiFordHyundai
EQAQ4 e-TronMustang Mach-EIoniq 5
350 4Matic40 Advanced Edition75 kWg AWD73 kWh AWD
58.163 euro57.565 euro57.665 euro54.500 euro
KiaLexusNissanPolestar
EV6 UXAriya2
77 kWh AWD Plus300e Luxury65 kWh AWDLong Range Dual Plus
54.595 euro56.990 euro± 55.000 euro58.400 euro
SkodaTeslaVolkswagenVolvo
Enyaq iVModel 3ID.4XC40
80 SportlineLong Range AWD77 kWh TechRecharge P8 AWD Plus
51.880 euro57.995 euro56.190 euro56.515 euro

De EQA is het instapmodel in de volledig elektrische voertuigwereld van Mercedes. Na de succesvolle introductie van de EQA 250 met 190 pk en voorwielaandrijving kunnen nu dus ook 2 krachtigere versies met vierwielaandrijving worden besteld. De prijzen bedragen respectievelijk 55.440 euro voor de EQA 300 4Matic en 58.163 euro voor de EQA 350 4Matic.

De nieuwe varianten zijn ook direct in Business Solution uitvoering beschikbaar. Die varianten hebben standaard een uitrusting die is afgestemd op de wensen van de zakelijke rijder en een scherpe fiscale waarde. De EQA 300 4Matic Business Solution Luxury heeft een prijs van 55.985 euro (fiscale waarde: 54.995 euro). De prijs van de EQA 350 4Matic Business Solution Luxury bedraagt 58.985 euro (fiscale waarde: 57.995 euro). Beide modellen zijn tevens beschikbaar in Business Solution AMG uitvoering.

De EQA wordt standaard geleverd met één jaar Mercedes me Charge. Voor Europese Mercedes me Charge klanten is gedurende deze periode Green Charging beschikbaar bij alle openbare laadpunten. Klanten van beide nieuwe vierwielaangedreven varianten kunnen na activering ook een jaar lang gebruikmaken van het Europese snelle laadnetwerk van Ionity tegen de speciale prijs van 0,29 euro per kWh. Het lokale Green Charging initiatief van Mercedes-Benz Nederland zorgt er bovendien voor dat alle laadsessies van iedere in Nederland afgeleverde EQA voor 200.000 km CO2-neutraal zijn, ongeacht de locatie of laadservice. Dit wordt door middel van inkoop van Garanties van Oorsprong mogelijk gemaakt.

Tot de standaarduitrusting van de EQA 300 4Matic en EQA 350 4Matic behoren onder meer high performance led koplampen met adaptieve groot lichtassistent, Easy Pack achterklep (elektrisch openen en sluiten), 18 inch lichtmetalen velgen, sfeerverlichting met 64 kleuren, dubbele bekerhouder, comfortstoelen met 4-voudig verstelbare lendensteun, een achteruitrijcamera voor meer overzicht en gemak bij het manoeuvreren en een multifunctioneel stuurwiel dat met leder is bekleed. Ook standaard inbegrepen zijn het intuïtief te bedienen infotainment systeem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) en navigatie met Electric Intelligence.

Mercedes-Benz heeft naar eigen zeggen de EQA aanbodstructuur eenvoudig gehouden. In plaats van te moeten kiezen uit veel individuele opties, hebben klanten nu de keuze uit 3 praktische, voor geconfigureerde pakketten:

· Het Advanced pakket voegt een reeks comfort- en veiligheid- features toe aan de standaarduitrusting van de EQA. In het interieur versmelten 2 displays van elk 10,25 inch tot een’ widescreen cockpit’. De bestuurder wordt ondersteund door de dodehoekassistent, het spiegelpakket en het parkeerpakket met achteruitrijcamera.
· Het Premium pakket bouwt voort op het Advanced pakket en verhoogt het comfort door zaken als het Keyless Go pakket, de Thermotronic automatische 2-zone airconditioning, een sound system met een indrukwekkend geluid en een draadloos oplaadsysteem voor mobiele eindapparaten.
· Het Premium Plus pakket biedt bovenop het Advanced pakket en Premium pakket een panorama schuifdak, het Burmester surround sound system en het parkeerpakket met 360° camera.

De EQA is optioneel ook leverbaar met de uitrustingslijn Electric Art. Kleuraccenten in modern rosé goud verfraaien volgens Mercedes-Benz (maar smaken verschillen) de bekleding en luchtuitstroomopeningen, terwijl het sierdeel van achteren is verlicht. Tot de uitrustingslijn behoren ook speciale 18 inch lichtmetalen velgen.

Op de vooras van de EQA wordt een asynchroon motor toegepast. De elektromotor, een transmissie met vaste overbrengingsverhouding met differentieel, het koelsysteem en de vermogenselektronica vormen een sterk geïntegreerde, compacte eenheid: de elektrische aandrijflijn (eATS). De EQA 300 4Matic en EQA 350 4Matic hebben bovendien een eATS op de achteras met een nieuw ontwikkelde permanent bekrachtigde synchroon motor. Het ontwerp is volgens Mercedes-Benz extreem compact. Bij een permanent bekrachtigde synchroon motor is de rotor van de AC motor voorzien van permanente magneten. De magneten (en dus de rotor) volgen het roterende wisselstroomveld in de stator wikkelingen. De motor is zogezegd synchroon, omdat de rotor met dezelfde snelheid draait als het magnetische veld van de stator. De frequentie wordt in de frequentie omvormers van de vermogenselektronica aangepast aan de snelheid die de bestuurder vraagt. De voordelen van dit ontwerp zijn onder meer een hoge vermogensdichtheid, een hoog rendement en een hoge outputconsistentie. In de nieuwe 4Matic varianten wordt de vermogensbehoefte tussen de voor- en achteras 100 keer per seconde intelligent geregeld, al naargelang van de rij situatie. De filosofie van Mercedes-Benz is om het verbruik te optimaliseren door de elektromotor op de achteras zo vaak mogelijk te gebruiken, terwijl de asynchroon motor op de vooras slechts minimale weerstandsverliezen genereert bij deellast.

Reageren is niet mogelijk.