Subtiele facelift voor Skoda Kodiaq

0

De Skoda Kodiaq heeft een opfrisbeurt ondergaan. De facelift en technologische update gaat gepaard met de introductie van een krachtigere RS variant die zijn dieselmotor inruilt voor een benzine exemplaar.

Het is alweer ruim 4 jaar geleden dat de Skoda Kodiaq zijn marktdebuut beleefde. Als auto ben je dan toe aan een klassieke facelift zodat jij er weer circa 3 jaar tegenaan kan. De verjongingskuur van de Tsjechische SUV komt tot uiting in nieuwe, smallere koplampen met standaard LED techniek en een meer rechtop geplaatste, hexagonale grille. Daarnaast zijn er hertekende bumpers en een verhoogde, verder naar voren doorlopende, motorkap.

Op de achterklep valt voortaan ‘Skoda’ te lezen. Het logo met pijl en 3 veren prijkt dus niet meer op de bips, maar wel nog op de velgen. Verder monteert Skoda ook aan de achterzijde smallere lichtunits (voorzien van LED techniek). Vanaf de Ambition uitvoering zijn ze voortaan uitgerust met dynamische richting aanwijzers. Boven de achterruit zit voortaan een nieuwe, langere in het zwart uitgevoerde dakspoiler.

De lijst van opties wordt uitgebreid met Matrix LED koplampen (standaard op de RS en L&K uitvoeringen, optioneel vanaf het uitrusting niveau Ambition) en 20 inch lichtmetalen velgen. Om zijn stroomlijn te verbeteren kan de Kodiaq worden voorzien van speciale Aero wielen, een nieuwe achterspoiler en windgeleiders aan de zijkant van de achterruit.

Het interieur heeft de gebruikelijke facelift retouches ondergaan met nieuwe sierstrips, inlegstroken en stiknaden. Verder werden de mogelijkheden voor de sfeerverlichting uitgebreid. Als optie introduceert Skoda ergonomische voorstoelen met een geheugenfunctie die bekleed zijn met geperforeerd leder en die over een ventilatie- en een massage stand beschikken.

Net als voor de facelift kan de Kodiaq tegen bijbetaling worden geleverd met 7 zitplaatsen. Eco stoelen zijn voor het eerst een optie. Die zijn bekleed met gerecyclede ‘vegan’ materialen. Daarnaast wordt, als het portier van de bestuurder is geopend, een Skoda logo op de grond geprojecteerd. Verder heeft het Canton audiosysteem een update gekregen.

De klant krijgt voortaan het inmiddels bekende 2-spakig stuurwiel van Skoda (tevens één van de mooiste stuurtjes van dit moment). Het infotainment scherm is 9.2 inch groot. Als optie is er een Virtual Cockpit met een scherm van 10,25 inch. Een nieuw rij hulpsysteem is de Crew Protect Assist. Dat maakt gebruik van extra radar sensoren achter om te reageren bij forse remmanoeuvres of in files, om zo het risico op kop/staart botsingen te verkleinen.

Voor spectaculaire prestaties moet je bij de Kodiaq RS zijn. Deze sportieve variant, die kan worden herkend aan zijn specifieke voorbumper, ruilt zijn 2.0 TDI dubbel geblazen dieselmotor van 239 pk / 500 Nm in voor een even groot, 245 pk / 370 Nm sterk benzine exemplaar dat liefst 60 kilo lichter is. Dat moet resulteren in een scherper weggedrag. Deze 2.0 TSI unit is gekoppeld aan een 7-traps DSG automaat met dubbele koppeling.

Voor bravere huisvaders levert Skoda de Kodiaq ook met een 1.5 TSI motor van 150 pk (in combinatie met een handgeschakelde 6-bak), een 190 pk variant van bovengenoemde 2.0 TSI en met een 2.0 TDI blok dat goed is voor 150 pk of 200 pk. Alle 2,0 liter motoren beschikken over de 7-traps DSG automaat met dubbele koppeling. De 200 pk sterke diesel wordt standaard gecombineerd met vierwielaandrijving.

De gefacelifte Kodiaq arriveert begin juli in de showrooms. Vanaf mei is hij te bestellen. De prijzen volgen in de aanloop naar de marktintroductie. Sinds de lancering van de Kodiaq in 2016 heeft Skoda verspreid over 4 productielocaties ruim 600.000 exemplaren van de Kodiaq gebouwd. In het Tsjechische Kvasiny zijn met bijna 363.000 stuks veruit de meeste eenheden van de band gerold. Skoda rept met geen woord over een plug-in versie. Jammer, maar diegenen die volledig elektrisch willen rijden kunnen sinds kort terecht bij de Tsjechen voor de Enyaq iV.

 

+

 

Reageren is niet mogelijk.