Amsterdam onderzoekt maximumsnelheid van 30 km/u

0

Amsterdam onderzoekt of de maximumsnelheid overal in de bebouwde kom kan worden verlaagd tot 30 km/u. Het plan kan, als dat wordt goedgekeurd, al vanaf 2023 ingaan.

Eerst wilde het gemeentebestuur slechts de route vanaf de Dam naar Amsterdam Nieuw West terugbrengen naar 30 km/u, maar nu wordt onderzocht of de maximumsnelheid in de gehele bebouwde kom kan worden aangepast. Dat bevestigt een woordvoerder van verkeerswethouder Egbert de Vries (PvdA). De politicus denkt dat de verlaging van de maximumsnelheid een “enorme bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid”. Hij wil zijn plan pas nader toelichten als de gemeenteraad is geïnformeerd en daarvoor is eerst nog een collegebesluit nodig.

Vorige week legde De Vries al wel het 30 kilometerbeleid voor aan betrokken partijen zoals het MKB, de brandweer, de politie, de ambulancedienst, de ov-bedrijven GVB plus Connexxion en taxibedrijven zoals Uber. In het grootste deel van de bebouwde kom wordt 30 km/u het nieuwe regime, maar voor bepaalde hoofdwegen blijft 50 de maximumsnelheid. Met name de ambulancedienst is kritisch over de wijziging omdat zij op de meeste wegen te maken krijgt met een 20 km/u lagere snelheid.

Het verlagen van de autosnelheid past in een landelijke trend om leefbaarheid in de steden te vergroten. De stad Groningen neemt dit jaar een conceptvisie aan, waarin eveneens 30 km/u per uur de norm wordt. De ‘fietshoofdstad’ gaat pas volgend jaar vaststellen wanneer het een en ander invoert. Daarmee is de kans groot dat Amsterdam Groningen inhaalt met langzamer rijden.

 

Reageren is niet mogelijk.