Hyundai Tucson uitgeroepen tot ANWB Trekauto van het Jaar

0

De Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Hybrid is door ANWB Kamperen uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar. De gloednieuwe SUV, sinds begin dit jaar op de markt, maakt volgens de jury vooral indruk met zijn sterke hybride aandrijflijn, goede weggedrag en rijke uitrusting.

Jaarlijks kiest ANWB Kamperen de beste caravantrekker van Nederland. Uit een groot aantal nieuwkomers wees de jury na uitgebreid testen de Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Hybrid aan als winnaar. Het was voor het eerst dat alleen elektrisch geassisteerde auto’s (hybride, mild hybride en plug-in hybride) tot de finale waren doorgedrongen. De andere finalisten waren de Ford Kuga 2.5 PHEV en de Seat Leon 1.5 eTSI.

De Tucson Hybrid heeft een 1,6 liter T-GDI Smartstream turbobenzine 4 cilinder, een 44,2 kW sterke elektromotor, een 1,49 kWh lithium/ion polymeerbatterij en een 6-traps automaat. De aandrijflijn schakelt naadloos over van de benzinemotor naar de elektromotor en terug. Soms zijn beide ook tegelijk actief. Het gecombineerd vermogen bedraagt 230 pk, met een maximumkoppel van 350 Nm. Met zijn maximale aanhangwagen gewicht van 1.650 kilogram en kogeldruk van 100 kg levert dat, in combinatie met een goede belading van de caravan, een stabiele combinatie en veilig weggedrag op.

Eerder dit jaar maakte ANWB KampeerKampioen, het magazine van ANWB Kamperen, al een uitgebreide rij impressie van de Tucson 1.6 T-GDI Hybrid met caravan. Enkele citaten uit het artikel: “Onze rit met de Tucson ging voor een flink deel door de heuvels en dalen van de Posbank. De auto trekt de hellingen met het grootste gemak. De Hill Descent Control doet zijn werk vlekkeloos, bij een zeer steile helling naar beneden houdt hij de snelheid goed vast, zonder dat de bestuurder het rempedaal hoeft in te drukken. Het ESP systeem heeft standaard een trailerfunctie, de verlichtingscheck controleert ook de lampen van de caravan. De techniek van de Tucson 1.6 T-GDI Hybrid is zeer verfijnd, het onderstel heeft de juiste karakteristieken voor een caravantrekker”.

“Zeker voor de Nederlandse markt is de overwinning van de Tucson 1.6 T-GDI Hybrid een opsteker van jewelste”, aldus Tjalling Hollander, de directeur van Hyundai Nederland. ‘Op het Europese vasteland telt Nederland de meeste caravans per hoofd van de bevolking en je ziet dat caravan kamperen sterk groeit in populariteit. We zijn ervan overtuigd dat de Tucson zeker bijdraagt aan het kampeerplezier”.

Ook juryvoorzitter Ruud Wenting, kampeerspecialist bij ANWB KampeerKampioen, is enthousiast over de Tucson : “Alle finalisten hebben een ijzersterke indruk achtergelaten. Het totaalaanbod van de Tucson bleek uiteindelijk het meest ideaal. De zeer krachtige aandrijving, waarbij de verbrandingsmotor en elektromotor elkaar feilloos aanvullen en zelfs versterken, presteert grandioos onder alle rijomstandigheden met een caravan aan de haak. Daarnaast levert het camerasysteem dat de dode hoek in de gaten houdt een belangrijke bijdrage aan de veiligheid tijdens het rijden met de caravan. Prima comfort en een riante binnenruimte completeren de zeer positieve beoordeling van de Tucson als trekauto. Bovendien is hij een van de veiligste auto’s in zijn klasse, met een uitgebreide reeks bestuurdersassistentiesystemen en veiligheidsvoorzieningen”. Zoals Remote Smart Parking Assist (RSPA), waarmee de auto zelfstandig kan parkeren in lastige parkeerplekken. Highway Driving Assist (HDA, alleen in combinatie met automaat) houdt de auto binnen de lijnen van de rijstrook en past indien nodig de snelheid aan de maximaal toegestane snelheid en op naderende bochten aan op basis van data in het navigatiesysteem.

Hyundai levert de nieuwe Tucson met het grootste aanbod geëlektrificeerde aandrijflijnen in het SUV segment. Hij is er behalve als Hybrid ook als Mild Hybrid en Plug-in Hybrid. Die laatste versie staat sinds kort ook in de showroom en is voorzien van een 7,2 kW lader waarmee hij is op te laden aan openbare laadstations en een Wallbox thuis. Zijn elektrische actieradius bedraagt tot wel 56 km (volgens WLTP). Dankzij zijn trekgewicht van 1.350 kg behoort ook deze uitvoering van de Tucson tot de beste caravantrekkers in zijn klasse. De Tucson 1.6 T-GDI Hybrid is er vanaf 37.995 (i-Motion uitvoering). De prijzen van de Plug-in variant beginnen bij 42.995 euro (Comfort uitvoering).

 

Reageren is niet mogelijk.