Renault aangeklaagd voor dieselfraude

0

Renault is door het Franse Openbaar Ministerie (OM) aangeklaagd voor gesjoemel met de uitstoot gegevens van haar dieselauto’s. Het autoconcern verweert zich nog tegen de aantijgingen, maar moet om procedurele redenen wel alvast 20 miljoen euro betalen (18 miljoen euro daarvan wordt gereserveerd voor eventuele boetes) en een bankgarantie van 60 miljoen euro verstrekken om mogelijke schadeclaims te dekken.

De stap is gezet door speciale justitiële onderzoekers. Die kunnen in Frankrijk bedrijven of individuen aanklagen als er serieuze aanwijzingen zijn dat er zaken niet volgens de regels zijn gegaan. Zij kunnen dan beslissen of ze een zaak voor de rechter willen brengen, maar zijn daarna niet meer betrokken. Renault ontkent zoals gezegd de beschuldiging en zegt zich altijd aan Franse en Europese regels gehouden te hebben.

Het onderzoek naar Renault liep al sinds januari 2017. Voor die tijd werd er ook al onderzoek gedaan naar de automaker en op basis van die doorzoekingen werd besloten verder te gaan. De autofabrikant zelf ontkent iets verkeerds te hebben gedaan. “Alle Renault voertuigen zijn altijd goedgekeurd in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving”, stelt een woordvoerder van het autoconcern in een verklaring. Volgens het bedrijf is er in de personenwagens ook nooit speciale software aangetroffen waarmee de emissie van de auto gemanipuleerd zou kunnen worden.

Renault is een van de autofabrikanten die onder een vergrootglas ligt sinds in 2015 aan het licht kwam dat Volkswagen op grote schaal geknoeid heeft met uitstoot gegevens. De kwestie heeft deze Duitse autofabrikant al ruim 32 miljard euro aan aan boetes en reparatiekosten gekost. Ook bijvoorbeeld landgenoot Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, heeft al forse boetes gekregen voor manipulaties met sjoemelsoftware, waardoor dieselende personenwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. Zo ver is het bij Renault nog lang niet.

Reageren is niet mogelijk.