S-klasse in het klein: test nieuwe Mercedes C-klasse

0

Waarom deze test?

Mercedes heeft de C klasse onder handen genomen. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel veranderd te zijn, maar schijn bedriegt. De vorige generatie was een groot succes. Zal zijn opvolger die populariteit kunnen vasthouden, of eventueel zelfs vergroten? Deze test geeft een (eerste) antwoord op die vraag.

 

Wat voor auto is het?

Wat voor de Dacia Duster geldt, geldt ook voor de nieuwe Mercedes C klasse: never change a winning team. Daarom is men in Stuttgart behoedzaam te werk gegaan met het moderniseren van haar grote middenklasser. Mercedes heeft zich beperkt tot het fijn slijpen van een succesrecept. Daarbij evolueerde de carrosserie tot een iets soberdere verschijning, terwijl er in de cockpit sprake is van een forse digitalisering.

Toch gaat het hier wel degelijk om een volledig nieuw model. De C klasse heeft namelijk de overstap gemaakt naar het MRA2 platform dat nog niet zo lang geleden debuteerde onder de S klasse. Het nieuws dat de meeste stof zal doen opwaaien, is de keuze van Mercedes om alleen nog maar 4 cilinder motoren in de C klasse te monteren. Dat geldt ook voor de nog te introduceren AMG variant. De reguliere benzine varianten hebben een motorinhoud van 1,5 of 2,0 liter. De diesels zij altijd 2,0 liter groot. De naar een hoger plan getilde, 313 pk sterke plug-in uitvoering (C 300e) heeft een voldoende grote batterijcapaciteit om 100 kilometer elektrisch af te kunnen leggen.

Uiteraard wordt de nieuwe C klasse ook weer leverbaar als Estate. Met name op de thuismarkt heeft Mercedes daar de hoogste verkoopverwachtingen van, vandaar dat die carrosserievariant figureert in deze test. Mercedes is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van een Cabriolet variant van de nieuwe C klasse. Die debuteert volgend jaar. Daarna volgt een nieuwe Coupé. Deze 2-deurs uitvoeringen zullen ook de plaats in gaan nemen van de soortgelijke uitvoeringen van de E klasse. Daarmee laat Mercedes zien haar modelgamma te willen stroomlijnen.

De nieuwe C klasse is meer dan 6 centimeter langer geworden en kreeg er achter bijna 5 centimeter extra spoorbreedte bij, terwijl de wielbasis is gegroeid met 2,5 centimeter. Het zijn daarmee feitelijk min of meer de afmetingen van de E klasse van enkele generaties geleden. Maar daar was het Mercedes niet om te doen. Wel wilde de autofabrikant meer afstand creëren met de CLA die na de generatiewisseling exact even lang is als de afzwaaiende C klasse. De hiërarchie is dus in ere hersteld.

Verder ging Mercedes zeer behoedzaam te werk met de boetseren van de carrosserie, beseffende dat je aan een succesproduct beter niet te veel dient te veranderen. De proporties en de uitstraling zijn dezelfde gebleven: bij slechts een vluchtige blik op de nieuweling denk je te maken te hebben met de jongste S klasse. Verschillen met de vorige generatie zijn er (natuurlijk) wel degelijk, maar die bevinden zich op detailniveau. Zo lopen de achterlicht units voortaan in de kofferklep door, waardoor zij dus uit 2 delen bestaan. Verder heeft Mercedes de grille 180 graden gedraaid, waardoor het luchtrooster nu aan de onderzijde breder is dan boven. Welvingen in de flanken zijn minder nadrukkelijk aanwezig, maar Mercedes heeft er wel voor gekozen om de motorkap te voorzien van 2 uitgesproken bulten. Die suggereren een grote spierkracht van de motor.

 

Is het wat?

De extra wielbasis komt vooral de achterpassagiers ten goede. Voor hen is er in alle richtingen wat extra ruimte. Zelfs in de hoogte. Dat is knap want Mercedes heeft het dak juist wat verlaagd. De kofferbak van de sedan versie (Limousine genaamd) bleef even groot, maar in de Estate past voortaan 30 liter meer bagage. In de cockpit speelt Mercedes, net als in de jongste S klasse, volop de kaart van de digitalisering. Het aantal knoppen is teruggebracht tot een strikt minimum. Het MBUX systeem van de jongste generatie is volledig opgebouwd rond een groot centraal aanraakscherm van 11,9 inch. Een tweede display (dat uiteraard niet aanraakgevoelig is) bevindt zich achter het stuur. De bediening van de diverse functies vindt niet langer plaats met een centrale draai- en druktoets, maar geneurt via het centrale scherm. Alternatieve methoden zijn de stem of de kleine touchpads op het stuur. Mercedes wil hiermee vooral aantonen dat zij meegaat met de tijd. Dat een goede ergonomie en een eenvoudige bedieningsvriendelijkheid onder de wijzigingen geleden heeft, was blijkbaar van ondergeschikt belang. Jammer, want de vele plastic knopjes op het stuur zijn veel te klein en eisen dus te veel aandacht op. Ook voor de volumeregeling van de geluidsinstallatie of de bediening van de airconditioning kan eigenlijk niet blindelings geschieden, terwijl je dat eigenlijk wel zou willen. Jammer, enkele fysieke toetsen zouden beslist niet misstaan hebben. De vormgeving van de stuurhut is wel spitsvondig en nog extravaganter dan wij de afgelopen jaren al gewend zijn geraakt van Mercedes. Met name de opvallende en verlichte ventilatiemonden springen in het oog. Daarnaast zijn er grote sierpanelen, een sportief ogend stuurtje en schijnbaar zwevende panelen op de voorportieren.

De C klasse ontwikkelt zich tot een echte droomauto in 300d vorm.Die heeft de bekende OM654M dieselmotor onder de kap, maar voorzien een nieuwe krukas, 2 watergekoelde turbo’s met variabele geometrie, een verhoogde injectiedruk (2.700 bar) en tot slot een NOx-opslagkatalysator, roetfilter en een 2-tal SCR katalysatoren. Naast 265 pk kan hij 550 Nm aan koppel leveren bij 1.800 tochten.Dus er is sprake van een enorme stuwkracht, zonder dat daarvoor hectische schakelmanoeuvres nodig zijn. Tegelijkertijd is er sprake van weinig uitstoot. De dieselmotor verheft nauwelijks zijn stem en je hoeft hem dus niet nadrukkelijk uit zijn tent te lokken om in 5,7 seconden naar 100 km/u te kunnen springen. De topsnelheid is een begrensde 250 km/u en als gemiddeld verbruik geeft Mercedes 5,0 liter diesel op. Net als de andere motorvarianten beschikt de 300d standaard over een 9-traps automaat met daarin een elektromotor van 48 volt, die 20 pk extra levert. Net als de nu met pensioen gestuurde C klasse beschikt zijn opvolger zowel voor als achter over een multilink ophanging. Maar het onderstel is wel grondig herzien om nieuwe technologieën te kunnen integreren. En daarmee wordt niet alleen de uit de kluiten gewassen batterij van de C 300e plug-in variant bedoeld, maar ook de optionele vierwielsturing (2,5 graden). Luchtvering is niet meer beschikbaar als optie, gezien daar amper interesse voor was. De stekkerversie krijgt dit type ophanging echter wel standaard op de achteras, om zo het meergewicht van de accu beter onder controle te kunnen houden.

De grotere voetafdruk tilt het weggedrag naar een hoger niveau, dat niet langer onderdoet voor dat van de BMW 3-serie, de eeuwige rivaal uit München. Dat de nieuwe C klasse als de beste rijdt, is ook te danken aan het leeggewicht van minder dan 1,7 ton, wat niet slecht is als je kijkt wat er allemaal aan boord is. Indrukwekkend is vooral de algehele finesse. Zowel de geluidsisolatie als het veercomfort en de besturing zijn top. Alles is netjes gedempt en elke actie heeft de sereniteit die je verwacht van een Mercedes, maar tegelijk is de C klasse een bijzonder lichtvoetige auto. Dat is te danken aan de geslaagde voorwielophanging die er voor zorgt dat de stuurinstallatie veel feedback kan leveren. Al met al rijdt de nieuwe C klasse dus ronduit sportief, zonder onnodig nerveus of oncomfortabel te worden.

 

90%
90%
Awesome

Conclusie

De Mercedes importeur gaat de C 300d bij ons alleen in AMG LIne uitvoering leveren. Die is als Estate te koop voor 71.406 euro. De C 300d is vooralsnog de enige dieselvariant, Voor benzine fans zijn er meer keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld de C300 die met dezelfde aankleding 65.132 euro kost. Bij de prijs inbegrepen zijn dan zaken als cruisecontrol, een parkeercamera, een multimediasysteem, stoelverwarming vóór en metallic lak. De AMG Line versie beschikt ook over meubilair bekleding van kunstleder (Artico), gecombineerd met microvezel.

Ondanks een stevige prijsstelling, is de nieuwe C klasse zijn geld zonder meer waard. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn enorme rij dynamische verfijning. Dit betekent dat de nieuwe C klasse eigenlijk niet onder doet voor de E klasse of de BMW 5-serie. Tegelijkertijd is er sprake van een scherp weggedrag. Ook de zitruimte achterin is er duidelijk op vooruit gegaan. Minder geslaagd is de digitalisering aan boord die niet heeft geleid tot een grotere bedieningsvriendelijkheid.

  • 9
  • Beoordelingen door bezoekers (34)
    5.2

Reageren is niet mogelijk.