Volvo met autoproductie staken door chiptekort

0

Een tekort aan halfgeleiders dwingt Volvo de autoproductie in haar fabriek in het Belgische Gent de hele volgende week stil te leggen.

Bij Volvo in Gent werken 6.500 mensen. Zij worden economisch werkloos, waarbij aldus woordvoerder Barbara Blomme “bepaalde inkomensgaranties” zijn voorzien. In Gent lopen de populaire modellen V60 en XC40 van de band. Volvo wil aldaar ook de nieuwe C40 laten bouwen. Mogelijk loopt de marktintroductie van dit model nu vertraging op.

Wereldwijd is er door een sterk toegenomen vraag een gebrek aan halfgeleiders, oftewel kleine elektronische chips, ontstaan. Al eerder heeft Volvo hierdoor in Gent de productie kortere tijd moeten staken. Toen ging het om een enkele dag. Nu is besloten om de productie een hele week stil te leggen. “Dat komt omdat het om een tekort gaat van cruciale onderdelen”, zegt Blomme. “Daardoor kunnen we geen auto’s maken. We hadden eerder al problemen en konden toen soms exemplaen bijna afgewerkt op onze parking zetten en dan later de ontbrekende componenten toe te voegen. Dit keer lukt dat niet.”

Sinds 26 maart lag de productie al een 25-tal keer voor één shift (8 uur) stil bij Volvo Car Gent, om zo het tekort van chips op te vangen. Nu moet de fabriek voor de eerste keer dus een hele week dicht. Volvo voert momenteel gesprekken met de chipfabrikanten om zo snel mogelijk terug aan componenten te komen. “Gezien alle autofabrikanten naar chips vragen, is de situatie niet eenvoudig”, zegt Blomme.

 

 

Reageren is niet mogelijk.