Chiptekort: Wereldwijde autoproductie daalt met 9 procent

0

Marktonderzoekbureau IHS Markit verwacht dat volgend jaar de productie op 8,5 miljoen auto’s lager uitkomt. Oorzaak is het chiptekort. Dit dat worden er 5 miljoen auto’s minder gemaakt dan de fabrikanten hadden gepland.

De wereldwijde autoproductie zal dit jaar met 6,2 procent dalen tot 75,8 miljoen eenheden, zo verwacht IHS Markit. Er zullen en 5 miljoen minder exemplaren van de band rollen dan verwacht. Het marktonderzoeksbureau meldt in haar prognose voor de komende jaren dat voor 2022 rekening wordt gehouden met een daling van de autoproductie van 9,3 procent tot 82,6 miljoen eenheden. Concreet betekent dit dat er in absolute aantallen volgend jaar 8,5 miljoen minder auto’s gemaakt zullen worden.

Sinds vorig jaar zorgt het wereldwijde tekort aan microchips voor onderbrekingen van de productie. Bijna alle autofabrikanten hebben daar inmiddels last van, ook spelers op de markt die zich aanvankelijk op de borst klopten omdat zij hun voorraadbeheer en inkoopbeleid wel op orde zouden hebben. IHS Markit verwacht dat het tekort nog zeker tot 2023 voortduurt. Ook voor dat jaar heeft het onderzoeksbureau zijn raming van de totale productie naar beneden bijgesteld, namelijk met 1 miljoen ‘lichte’ voertuigen (oftewel 1,1 procent) naar in totaal 92 miljoen eenheden. Pas in het tweede kwartaal van 2023 verwacht IHS Markit dat het productieniveau bij de fabrikanten weer zal stijgen. In haar prognose leidt dat tot een raming van 97,3 miljoen eenheden in 2024 (een plus van 3,2 procent) en 98,9 miljoen stuks in 2025 (een toename van 2,4 procent).

Volgens IHS is er bij het chiptekort een extra probleem opgetreden, waardoor de verwachtingen somberder zijn geworden. De verpakking van microchips in Maleisië loopt door lokale lockdowns achter bij de planning. Dit probleem begon zich aan het begin van de zomer te manifesteren.

 

 

Reageren is niet mogelijk.