Europa: voor het eerst meer stekkerauto’s dan diesels verkocht

0

Er zijn in augustus in Europa meer volledig elektrische en stekker hybride auto’s op kenteken gezet dan diesels, namelijk 151.000 stuks. Dat meldt dataleverancier Jato Dynamics. Het marktaandeel van volledig elektrische en stekker hybride auto’s kwam in augustus uit op 21 procent, tegen 20 procent voor diesels. Benzinemodellen waren goed voor 56 procent van de verkopen.

Dat het aantal registraties in de zomermaanden fors lager lag, werd eerder al door autofabrikanten belangenorganisatie Acea gemeld. Het marktaandeel van volledig elektrische en stekker hybride auto’s is in de afgelopen 2 jaar met factor 7 gegroeid. Fabrikanten proberen de productie van stekkerauto’s zoveel mogelijk te continueren, ondanks de schaarste aan microchips. Op deze manier kunnen zij boetes vanuit Brussel ontlopen die opgelegd kunnen worden als de gemiddelde uitstoot van de verkochte auto’s te hoog uitvalt.

Afgelopen maand was de Dacia Sandero opnieuw de best verkochte auto van Europa. De Roemenen wist in juli ook al de registratieranglijst aan te voeren. Dacia doet naast de Sandero ook goede zaken met de Duster. Dit SUV model staat eveneens in de top 5 van best verkochte modellen. In juli moest de Duster nog genoegen nemen met de 8ste plek. Een andere auto die met stip in de verkoopstatistieken stijgt, is de Hyundai Tucson. De Ford Puma wist 1 plek op te klimmen. Nieuw in de top 10 was in augustus de Peugeot 2008. De opmars van de Duster en Tucson ging ten koste van de Volkswagen modellen Polo en T-Roc. De Fiat 500 is uit de top-10 verdwenen.

Bij de elektrische auto’s heeft Volkswagen met de ID.3 de koppositie veroverd op de Renault Zoé. De Fransman zakte in augustus terug naar de vierde plek. Nieuw in de top 10 was in augustus de Tesla Model 3. De Volkswagen ID.4 steeg van plek 6 naar plek 3. De Ford Mustang Mach-E klom ook 2 plaatsen omhoog. De Kia Niro viel terug van plek 3 naar plek 6. De Skoda Enyaq moest ook een veer laten en zakte van de 4de positie naar plaats 7. Veel belovend is het debuut in de top 10 van de Tesla Model Y, die direct de 8ste plek pakte. De Volkswagen e-Up zakte 1 positie naar plaats 9. Nieuw in de top 10 is ook de Fiat 500e. Verdwenen uit de top 10 zijn de Hyundai Kona Electric en de Peugeot e-208.

Bij de stekker hybride modellen gaat opnieuw de Ford Kuga PHEV aan kop. Nieuw in de top 10 is de Mercedes-Benz GLC. De BMW 320e en 330e kunnen de derde podiumplaats claimen. In juli moesten zij nog genoegen nemen met plek 6. De Mercedes-Benz A 250e steeg 1 plaats. Nieuw in de top 10 zijn de Cupra Formentor 1.4 e-Hybrid, de BMW X3 in xDrive30e uitvoering. De Leon 1.4 e-Hybrid van Cupra / Seat zakte 1 plek. De 40 TFSI e versie van de Audi A3 tuimelde omlaag van de 4de plaats naar de laatste plek in de top 10. Ook de Peugeot 3008 Hybrid(4) moest terrein prijs geven en ging van plek 2 naar de 7de positie. De Hyundai Tucson PHEV wist haar plaats te behouden. Verdwenen uit de top 10 zijn de Volvo XC40 Recharge T4/T5, de xDrive30e/45e versies van de BMW X5 en de stekker hybride uitvoering van de Volkswagen Golf.

Reageren is niet mogelijk.